Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Umělec schovává po lesích obří sochy trollů. Mají naučit lidi recyklovat

Umělec schovává po lesích obří sochy trollů. Mají naučit lidi recyklovat
Trollové nemají podle mytologie lidi zrovna v lásce | zdroj: Profimedia

Podle skandinávské mytologie jsou trollové obří nadpřirozené bytosti, které žijí v lesích a straní se lidí. Trollové, které vyrábí dánský umělec Thomas Dambo se sice v lese skrývají, ale naopak doufají, že je lidé najdou.

"Umisťuji sví trolly tak, aby lidé museli odejít od svých smartphonů a vydat se do přírody je najít," říká Dambo. Jsou ukrytí mimo vyšlapané cesty a lze je nalézt pomocí indicií v podobě básniček nebo mapy pokladů.

Obří sochy jsou kompletně vyrobené z recyklovaného dřeva – používá staré palety, zbytky dřeva z plotů či třeba starých kůlen nalezené na skládkách či vedle kontejnerů, ale i lesní polomy. Dambo, který se práci se dřevem začal věnovat už ve škole, vidí úzkou souvislost mezi uměním a recyklací, proto tvoří z již jednou použitého dřeva.

"Doufám, že moje sochy mohou inspirovat lidi k recyklaci," říká Dán s tím, že v okolí lze najít tolik zbytků, že si může dovolit postavit vše, co ho napadne. Přednost dává už zmíněným obrům, přičemž se lidé nemusí bát – v jeho podání jsou trollové zpravidla obry dobrými.  

zdroj: YouTube.com

Zdroje:
Profimedia, curiosandosimpara.com