Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Ukrajinský prezident Zelenskyj dorazil do Prahy na jednání s českými lídry

Aktualizováno: Ukrajinský prezident Zelenskyj dorazil do Prahy na jednání s českými lídry
Petr Pavel přijal na Pražském hradě Volodymyra Zelenského | zdroj: Profimedia

Na první návštěvu České republiky od začátku loňské vojenské invaze Ruska na Ukrajinu dorazil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Do Prahy ho večer dopravil český vládní speciál z předchozí návštěvy v Bulharsku. Před 20:30 přivítal Zelenského na Pražském hradě prezident Petr Pavel.

Ukrajinský prezident má při dvoudenní návštěvě v Česku na programu ještě jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a šéfy Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Návštěvu provázejí mimořádná bezpečnostní opatření.

Zelenského do Prahy dopravilo vládní letadlo v doprovodu dvou gripenů. Zelenskyj na twitteru uvedl, že v Česku bude jednat o obraně, blížícím se summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu, evropské a euroatlantické integraci Ukrajiny, situaci u Záporožské jaderné elektrárny nebo rekonstrukci napadené země.

Areál Pražského hradu včetně zahrad a návštěvnických objektů se dnes kvůli návštěvě zhruba od 15:00 uzavřel pro veřejnost. Novináři museli projít důkladnou bezpečnostní kontrolou. Hrad se opět otevře v pátek. Na Hradčanském náměstí příjezd Zelenského v tradičním zeleném triku sledovaly za zátarasy desítky lidí, kteří rozvinuli transparent „Ukrajinu v NATO“ a drželi ukrajinské a české vlajky.

Policie na twitteru uvedla, že zajištění bezpečnosti Zelenského v Praze je jedním z největších opatření, na kterém se kdy podílela. Do mimořádných bezpečnostních opatření jsou zapojeni policisté z více než desítky útvarů. „V tuto chvíli nemáme žádné informace o jakémkoliv potenciálním narušení,“ uvedli policisté.

Do Česka Zelenskyj zamířil z Bulharska, kde se sešel se svým protějškem Rumenem Radevem a premiérem Nikolajem Denkovem. Po jednání informoval, že se Ukrajina a Bulharsko dohodly na aktivnější spolupráci v obraně. „Jednali jsme o vojenské pomoci, kterou Bulharsko poskytuje naší zemi. Počítáme s pokračováním spolupráce, která už zachránila mnoho životů,“ řekl. Bulharsko také vyzval, aby se podílelo na obnově jeho země.

Český vládní speciál se Zelenským na palubě vzletěl ze Sofie v 18:21, uvedl na twitteru mluvčí vlády Václav Smolka. Potvrdil chystané jednání s premiérem Fialou.

V pátek má Zelenskyj v plánu mimo jiné návštěvu Istanbulu, kde bude jednat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Podle tureckých médií by měli politici hovořit o válce na Ukrajině či o budoucnosti dohody o přepravě ukrajinských zemědělských produktů přes Černé moře, kterou Turecko pomohlo dojednat.

profimedia-0787606801 Volodymyr Zelenskyj na Pražském hradě | zdroj: Profimedia

Zelenskyj od začátku loňského ruského vpádu na Ukrajinu navštívil několik západních metropolí včetně Londýna, Paříže, Berlína a Washingtonu, ale například i Varšavu. V polovině loňského června pronesl Zelenskyj on-line projev k českým poslancům a senátorům. Takto z Kyjeva vystoupil ukrajinský prezident v mnoha parlamentech, včetně Evropského, britského, německého, izraelského a slovenského, a také v americkém Kongresu.

Do válečného Kyjeva přicestoval jako první z evropských vrcholných politiků loni v březnu Fiala spolu s polským a slovinským premiérem Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou a polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským. Podruhé jednal premiér Fiala se Zelenským v Kyjevě loni 31. října v rámci společného zasedání české a ukrajinské vlády, doprovodila ho řada ministrů. Ukrajinu navštívil i Vystrčil.

Pavel na Ukrajinu dorazil na konci dubna společně se slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou. Zelenskyj tehdy hlavám států sdělil, že jeho země je připravena splnit všechny podmínky pro vstup do Evropské unie. Pavel zdůraznil, že Ukrajina se nechce stát členem EU zadarmo a že se sám hodlá zasazovat o zahájení příslušných přístupových rozhovorů ještě do konce letošního roku.

Český prezident se tehdy vypravil také do města Buča, které se stalo jedním ze symbolů válečných zločinů. Navštívil též východoukrajinské Dnipro, zavítal mimo jiné do zařízení pro uprchlíky z jiných ukrajinských oblastí. Podle Hradu byl Pavel prvním zahraničním prezidentem, který se po ruské invazi vydal na východ Ukrajiny.

Zdroje: