Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Aktualizováno: Ukrajina a Bulharsko se dohodly na aktivnější spolupráci v obraně

Aktualizováno: Ukrajina a Bulharsko se dohodly na aktivnější spolupráci v obraně
Volodymyr Zelenskyj a Nikolaj Denkov | zdroj: Profimedia

Ukrajina a Bulharsko se dohodly na aktivnější spolupráci v obraně, uvedl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Sofii po jednání s bulharskými představiteli. S prezidentem Rumenem Radevem se ale pustil do ostré výměny názorů.

Ukrajinský státník přijel do bulharské metropole kolem poledne místního času, pozvala jej nová prozápadní bulharská vláda. „Jednali jsme o vojenské pomoci, kterou Bulharsko poskytuje naší zemi. Počítáme s pokračováním spolupráce, která už zachránila mnoho životů,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci. Bulharsko také vyzval, aby se podílelo na obnově jeho země. Na telegramu mezitím informoval o setkání s premiérem Nikolajem Denkovem. „Hlavním tématem našich rozhovorů je samozřejmě bezpečnost našich zemí a celé naší Evropy, podpora obrany a obranná spolupráce. Základní prioritou je energie,“ napsal.

„Podpora obrany, euroatlantická integrace Ukrajiny, summit NATO, bezpečnostní záruky a realizace mírového plánu,“ napsal po příletu do Sofie Zelenskyj. Kyjev usiluje o to, aby NATO na nadcházejícím summitu ve Vilniusu dalo Ukrajině jasný signál, že země bude moci v budoucnu vstoupit do Severoatlantické aliance.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci na cestu prezidenta do Bulharska prohlásil, že Kyjev dělá vše pro to, aby do války zatáhl co nejvíce zemí. Rusko napadlo svého souseda loni v únoru a Ukrajina se od té doby - i s pomocí dodávek západních zbraní - ruské agresi brání a snaží se dobýt zpět Rusy okupovaná území. „Mnoho zemí se už do tohoto konfliktu zapojilo, ať už přímo či nepřímo,“ řekl novinářům mluvčí ruské hlavy státu. Zelenského jednání podle něj nebude mít zásadní vliv na „speciální vojenskou operaci“, jak Moskva nazývá svou vojenskou agresi vůči Ukrajině.

Podle serveru Ukrajinska pravda Zelenskyj do Sofie přiletěl bulharským vládním speciálem z moldavské metropole Kišiněva. Moldavsko sousedí s jihozápadní částí Ukrajiny. Do bulharského hlavního města přiletěl krátce po poledni místního času.

Server Politico předtím napsal, že se jednání mají zaměřit na dodávky zbraní na Ukrajinu a spolupráci ohledně jaderných elektráren. Setkání Zelenského s Radevem označil jako potenciálně napjaté, jelikož bulharský prezident bývá označován za proruského a staví se odmítavě k vyzbrojování Kyjeva.

Bulharsko, které je členem Evropské unie a také Severoatlantické aliance, vyváží na Ukrajinu množství munice od začátku ruské invaze loni v únoru, činilo tak ale hlavně přes prostředníky. Server Euractiv dříve poznamenal, že Bulharsko Ukrajině neposkytuje stíhačky ani tanky, ale zejména starou munici, která je stále použitelná. Bulharská armáda je jednou z mála v rámci NATO, která má stále velké zásoby munice do starých sovětských zbraní, které Ukrajina ve velkém používá.

Nový ministr obrany Todor Tagarev před pár dny v rozhovoru se státní televizí BNT uvedl, že Bulharsko letos navýší vojenskou pomoc Ukrajině. Dodal, že zbraně budou poslány poté, co Sofia dokončí analýzu potřeb ukrajinské armády a rovněž toho, jakou pomoc je bulharská armáda schopna poskytnout.

Vláda Nikolaje Denkova, který je podle Politica silně proukrajinský, nastoupila do funkce začátkem června poté, co dohodu na jejím vytvoření po složitých jednáních oznámila dvě prozápadní uskupení - koalice kolem strany GERB expremiéra Bojka Borisova a reformistický blok kolem strany Pokračujeme ve změně bývalého premiéra Kirila Petkova.

Zelenskyj se slovně střetl se svým bulharským protějškem

Zelenskyj se během návštěvy Sofie střetl se svým bulharským protějškem Rumenem Radevem. Naštvala jej Radevova vyjádření, kdy mimo jiné uvedl, že „konflikt nemá vojenské řešení“. „Toto není konflikt, ale válka,“ oponoval mu ukrajinský prezident. O slovní výměně mezi oběma státníky informovala bulharská média i server Politico. Bulharský prezident následně požádal televizní kameramany, aby místnost v prezidentském paláci, kde se schůzka konala, opustili.

Radev bývá na rozdíl od vlády označován za proruského a staví se odmítavě k vyzbrojování Kyjeva. Jak popsal server Politico, schůzka s Radevem dopadla ještě hůř, než se čekalo. Ukrajinská delegace oblečená v khaki zelené seděla u dlouhého stolu s kamennou tváří, občas dělala grimasy a psala si poznámky. Naproti nim seděl Radevův tým a bulharský prezident Ukrajincům mimo jiné říkal, že „neexistuje žádné vojenské řešení“ a že „víc a víc zbraní to neřeší“.

Zelenskyj na jeho slova reagoval odměřeně s náznakem opovržení. „Nedej bože, aby vás potkala nějaká tragédie a vy jste byl na mém místě,“ řekl ukrajinský prezident. „A pokud by vám nepomohli lidé, kteří vyznávají stejné hodnoty, co byste udělal? Řekl byste: Putine, prosím, vezměte si bulharské území?“ pokračoval.

„Ne, vy, jako skutečný prezident, jsem si jistý, že byste nedopustil kompromis s vaší nezávislostí. Je vaším právem nepodporovat pomoc pro Ukrajinu. Ale bych byl opravdu rád, abyste mi správně rozuměl,“ řekl Zelenskyj, podle Politica kousavě ironicky. Radev byl Zelenského reakcí překvapen, a tak raději často koukal do svého papíru s poznámkami.

Ukrajinský vůdce svůj bulharský protějšek zkritizoval i za to, že invazi Moskvy na Ukrajinu popisoval jako „konflikt“ namísto války. Zavrhl rovněž Radevův návrh diplomatického řešení. „Jakou diplomacii bychom měli ještě použít?“ ptal se a jako příklad uvedl situaci v Záporožské jaderné elektrárně, kterou Rusové okupují. OSN se podle něj snaží s Ruskem jednat, ale k ničemu to nevede. Dalším příkladem je podle něj i obilná dohoda. Tam se rovněž nejde s Moskvou dohodnout a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a generální tajemník OSN António Guterres již podle Zelenského „nevědí, co mají dělat“.

„Vladimir Putin nevede jen válku, nedá si pokoj, dokud nás nezabije. S ním nemůžete vyjednávat,“ uvedl Zelenskyj s tím, že v roce 2014 a 2015 bylo uzavřeno několik dohod týkajících se Ruska a Ukrajiny, ale ukázalo se, že si tak Moskva pouze „kupovala čas k tomu, aby se vybavila zbraněmi a zničila nás“. „My jen chceme žít,“ dodal ukrajinský prezident.

„Ukrajina a NATO by měly sdílet své hodnoty. Nemůže to být jinak. Nemůžete podporovat Rusko a podporovat vyváženou pozici, protože Rusko chce zničit NATO, chce zničit Evropu a Evropskou unii, to jsou jejich cíle. Chápete mě?“ řekl rovněž Zelenskyj. Radev na jeho slova reagoval s tím, že má určitý návrh, ale než bude pokračovat, požádal televizní kameramany, aby místnost opustili. 

Zdroje: