Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Naznačte ochotu jednat s Ruskem, i když je Putinovo, žádá americká vláda Ukrajince

Naznačte ochotu jednat s Ruskem, i když je Putinovo, žádá americká vláda Ukrajince
Volodymyr Zelenskyj během návštěvy osvobozeného Izjumu. | zdroj: Profimedia

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena neveřejně vybízí představitele Ukrajiny, aby přestali odmítat rozhovory s ruským vedením a dali najevo ochotu jednat. Píše to v neděli deník The Washington Post s odvoláním na nejmenované diplomaty seznámené s obsahem konverzací.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho vláda odmítají vést s Ruskem rozhovory, pokud bude u moci prezident Vladimir Putin u moci.

Podle zdrojů deníku není cílem Američanů dotlačit Ukrajinu k jednomu stolu. Usiluje ale o to, aby si Ukrajina udržela podporu dalších zemí, které jsou znepokojeny dalším pokračováním války a jejich ekonomických dopadů.

Strádající ekonomiky

Jednání ukazují na složité postavení Bidenovy vlády. Američtí představitelé veřejně slibují, že budou Kyjev podporovat obrovskými částkami tak dlouho, jak to bude nutné, a zároveň doufají v řešení konfliktu, který trvá osm měsíců.

„Únava z Ukrajiny je u některých našich partnerů skutečná.“                                                                                                Zdroj z americké vlády

Podle deníku sdílejí američtí představitelé hodnocení ukrajinských představitelů, že Putin to nemyslí s jednáním vážně. Zároveň ale přiznávají, že zákaz ukrajinského prezidenta Zelenského jednat s Putinem vyvolává obavy v některých částech Evropy, Afriky a Latinské Ameriky, kde jsou dopady válek na náklady na potraviny a pohonné hmoty nejvíce patrné.

„Únava z Ukrajiny je u některých našich partnerů skutečná,“ cituje deník The Washington Post nejmenovaný zdroj blízký rozhovorům.

Další pokračování války vyvolává znepokojení v částech Evropy, Afriky a Latinské Ameriky, kde jsou dopady války na ekonomiku nejvíce patrné.

Neochvějná podpora?

Národní bezpečnostní rada Bílého domu a ministerstvo zahraničí na žádost o komentář ke zprávě nereagovaly. Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Jakea Sullivana při návštěvě Kyjeva prohlásil, že podpora Ukrajiny „zůstane neochvějná i po volbách do Kongresu“, které se uskuteční v úterý.

Joe Biden může mít po případném vítězství opozičních republikánů problémy se schvalováním další vojenské podpory. Zatím americká vláda od začátku únorové invaze Rusů do Ukrajiny investovala 17,6 miliardy dolarů, což je v korunách 431 miliard.

Zdroje: