Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ukrajina splnila dvě ze sedmi podmínek EU pro zahájení přístupových jednání

Ukrajina splnila dvě ze sedmi podmínek EU pro zahájení přístupových jednání
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ukrajina splnila dvě ze sedmi podmínek pro zahájení rozhovorů o jejím vstupu do Evropské unie. Podle agentury Reuters tento závěr obsahuje chystaná hodnotící zpráva Evropské komise, která zároveň vyzdvihuje pokrok Kyjeva v reformách navzdory pokračující válce.

EU udělila Ukrajině status kandidátské země před rokem - čtyři měsíce poté, co na zemi Rusko vojensky zaútočilo. Pro zahájení přístupových jednání EU stanovila sedm podmínek, mezi nimiž je reforma soudnictví či omezení korupce. Ukrajina Evropskou unii vyzývá, aby jednání započala ještě letos.

Dva vysoce postavení unijní činitelé, kteří se měli možnost se zprávou seznámit, uvedli, že Ukrajina již splnila dvě z kritérií. Podle jednoho ze zdrojů jde o reformy soudnictví a mediálního práva. Uvedl také, že zpráva se zaměřuje především na pozitiva.

„Je zde vidět pokrok. Zpráva bude mírně pozitivní,“ uvedl zdroj, který s Reuters hovořil pod podmínkou anonymity. „Nejde o přikrášlování reality, ale o uznání pokroku, byly například zmíněny prominentní případy boje proti korupci,“ dodal.

Ukrajina v posledních měsících otevřela několik případů korupce na vysoké úrovni. Při jednom z nich byl zadržen předseda nejvyššího soudu kvůli podezření z úplatku ve výši 2,7 milionu dolarů (64 milionů korun).

Kromě důslednějšího boje proti korupci patří mezi další požadavky EU pokračování justiční reformy, reforma ukrajinského ústavního soudu, harmonizace mediálního práva s EU, opatření proti praní špinavých peněz, zákon omezující oligarchy a ochrana práv národnostních menšin.

„Co se týče reforem, byla by to sklenice napůl plná, nikdy bychom vůči Ukrajině v tuto chvíli nepřijali negativní stanovisko. Reformy soudnictví zaznamenaly určitý pokrok, i když stále zbývá provést klíčové reformy. Ne vše je uspokojivé,“ dodal třetí zdroj, rovněž unijní činitel.

Poukázal na to, že Ukrajina v souladu s požadavky jmenovala nové šéfy protikorupční prokuratury a národního protikorupčního úřadu. Loni přijatý zákon proti oligarchům je naopak považován za nedostatečný.

Zpráva, která je označovaná jako průběžná aktualizace před formálním hodnocením v říjnu, má být ve středu předána velvyslancům 27 členských států EU v Bruselu a poté ve čtvrtek ministrům pro evropské záležitosti ve Stockholmu. Konečné slovo při rozhodování o tom, zda a kdy zahájit s Kyjevem rozhovory o členství, mají členské země.

Aby Ukrajina splnila všechny podmínky členství, musí sladit své zákonodárství s mnoha rozsáhlými normami EU, od ochrany klimatu po pracovní trh. V praxi bude cesta Ukrajiny k členství trvat roky a málokdo věří, že země může do bloku vstoupit, pokud je ve válce s Ruskem.

Většina států východního křídla EU, zejména pak Polsko a pobaltské státy, obecně podporují zrychlenou cestu Kyjeva do EU, zatímco západní členské země včetně Francie, Německa a Nizozemska jsou v této otázce zdrženlivější.

Zdroje: