Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Trumpova organizace čelí obvinění z daňových podvodů

Trumpova organizace čelí obvinění z daňových podvodů
Allen Weisselberg, finanční ředitel Trumpovy organizace, odchází od soudu v New Yorku | zdroj: Profimedia

Firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a její dlouholetý finanční ředitel Allen Weisselberg byli v New Yorku obžalováni z rozsáhlých daňových podvodů, píše agentura AP. Weisselberg a právníci firmy obvinění odmítli.

Podle dnes zveřejněné obžaloby Trump Organization a Allen Weisselberg od roku 2005 do letošního roku obírali stát a město New York o peníze z daní tím, že vypláceli odměny vysoce postaveným manažerům firmy mimo účetní knihy.

Třiasedmdesátiletému Weisselbergovi, který pro Trumpa pracuje 48 let, se podle prokurátorů podařilo daňovým úřadům zatajit příjmy v hodnotě 1,76 milionu dolarů, a to včetně nájemného za byt na Manhattanu, školného svých dětí a peněz na leasing auta.

Obžaloba čítá 15 bodů, na nichž se objevují obvinění z daňových podvodů a falšování obchodních záznamů. „Zosnovali to nejvýše postavení manažeři, z čehož společnost a oni sami těžili, jelikož se jim tajně zvyšovaly mzdy na úkor státních a federálních daňových poplatníků,“ uvedl prokurátor Carey Dunne.

Samotný Trump v této fázi vyšetřování obviněn nebyl. Obžaloba, které nyní jeho firma čelí, by však podle agentury Reuters mohla ohrozit její vztahy s bankami a obchodními partnery. Nejnovější vývoj by také mohl Trumpovi zkomplikovat politickou budoucnost v době, kdy začíná opět pořádat velká setkání s potenciálními voliči a uvažuje o tom, zda se bude ucházet o prezidentské křeslo v roce 2024.

Manhattanský prokurátor Cyrus Vance své vyšetřování zahájil skoro před třemi roky a v posledních měsících spolupracuje s kanceláří generální prokurátorky New Yorku Letitií Jamesovou. Vance i Jamesová jsou demokrati a oba se dnes soudu účastnili.

Podle právníka Trump Organization Alana Futerfase obžaloba výrazně nepoškodí podnikání firmy. „Kdyby se tato společnost jmenovala jinak, nemyslím si, že by k obvinění došlo,“ řekl. Firma zároveň případ označila za politicky motivovaný.

Podle Trumpova právníka Ronalda Fischettiho se neočekává, že by byl někdejšího státník tento týden obviněn. Exprezident veškerá obvinění odmítá a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice vedený demokratickými prokurátory.

V případě odsouzení hrozí Trump Organization pokuty a další sankce. Obvinění také mohou podle Reuters zvýšit tlak na Weisselberga, aby s prokurátory spolupracoval, což dosud odmítal. K soudu byl Weisselberg odveden v poutech, následně byl propuštěn bez kauce, ale musel odevzdat pas.

Trump Organization provozuje hotely, golfová hřiště a resorty po celém světě. Před svým nástupem do Bílého domu v lednu 2017 Trump převedl firmu do svěřenského fondu, jehož spravováním byli pověřeni jeho dva dospělí synové Donald mladší a Eric a Weisselberg. Jakou roli ve firmě Trump zastává nyní, není podle Reuters jasné.

Vance zkoumá, zda v Trumpově firmě nedošlo k řadě nepravostí, včetně toho, zda manipulovala s cenami svých nemovitostí, aby si snížila daně a zajistila půjčky. Vanceovi se přitom po dlouhých bojích s Trumpovými právníky podařilo získat finanční záznamy firmy za poslední řadu let.

Zdroje: