Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Trumpova firma je v trestním řízení

Trumpova firma je v trestním řízení
Prošetřuje se, jestli Trumpova společnost nepravdivě vykazovala majetek, aby si tak zajistila půjčky a ekonomické a daňové výhody | zdroj: Profimedia

Firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa již není předmětem čistě občanskoprávního řízení, ale trestního vyšetřování, oznámila podle agentury Reuters kancelář generální prokurátorky státu New York Letitie Jamesové.

Kancelář zároveň uvedla, že se zapojuje do vyšetřování Trump Organization, které vede manhattanský prokurátor Cyrus Vance.

Jamesová prošetřuje, zda Trumpova společnost nepravdivě vykazovala majetek, aby si zajistila půjčky a ekonomické a daňové výhody.

„Informovali jsme Trump Organization, že naše vyšetřování již není čistě občanskoprávního charakteru,“ uvedl mluvčí kanceláře. „Nyní společně s manhattanským prokurátorem aktivně vyšetřujeme Trump Organization v trestním řízení,“ doplnil.

Jde o další případ vyšetřování, kterému Trump čelí čtyři měsíce po svém odchodu z prezidentské funkce. Počet trestních vyšetřování bývalého republikánského prezidenta stoupnul na tři. 

Cyrus Vance se v odděleném vyšetřování zabývá Trumpovým podnikáním v době, než se byznysmen stal prezidentem a „možným rozsáhlým a dlouhodobým jednáním kriminálního charakteru“ včetně daňových podvodů a falšování obchodních záznamů v jeho společnosti.

Vance se začal případem zabývat poté, co někdejší Trumpův právník Michael Cohen zaplatil dvěma ženám, aby před prezidentskými volbami v roce 2016 pomlčely o Trumpových záletech. Vyšetřování nabralo na obrátkách poté, co Trumpa v loňských volbách porazil demokrat Joe Biden.

V únoru započalo vyšetřování možného pokusu Trumpa o ovlivnění prezidentských voleb 2020, když se objevil záznam, kde Trump naléhá na ministra zahraničí státu Georgia, aby zvrátil výsledek voleb na základě nepodložených tvrzení o nedovolené manipulaci s hlasy.

Zdroje: