Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Tesla pokořila další rekord, v prvním čtvrtletí prodala více než 200 tisíc aut

Tesla pokořila další rekord, v prvním čtvrtletí prodala více než 200 tisíc aut
Tesla je nyní s velkým náskokem nejhodnotnější automobilovou společností na světě | zdroj: Profimedia

Americký výrobce elektromobilů Tesla ve druhém čtvrtletí dál zvyšoval odbyt, který posunul na další rekord.

Automobilka podle svého dnešního sdělení dodala 201 250 vozidel, čímž překonala rekord z prvního čtvrtletí, kdy jich dodala 184 800. Překonala také očekávání analytiků, přestože její generální ředitel ElonMusk varoval před nedostatkem čipů a surovin, které mohou mít negativní dopad na výrobu.

Je to poprvé, kdy odbyt Tesly překonal hranici 200.000 vozů. Analytici podle společnosti Refinitiv čekali, že firma dodá 200.258 aut. Ve srovnání s loňským druhým čtvrtletím, kdy prodej aut po celém světě negativně ovlivnila koronavirová pandemie, se prodej více než zdvojnásobil.

Celkový odbyt dražších vozů Model S a Model X se za duben až červen snížil na 1890 z 2020 kusů v předchozím čtvrtletí. Tento pokles ale vykompenzoval růst prodeje levnějších sedanů Model 3 a crossoverů Model Y, kterých Tesla prodala 199.360.

Celková výroba vzrostla ve druhém čtvrtletí proti předchozím třem měsícům o 14 procent na rekordních 206.241 vozů. Většinu tvořily vozy Model 3 a Model Y.

Tesla je nyní s velkým náskokem nejhodnotnější automobilovou společností na světě. Objem její produkce ale představuje pouhý zlomek ve srovnání s výrobou předních tradičních automobilek, jako je například německý koncern Volkswagen.

Zdroje: