Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Ministerstvo financí pošle v nejbližších dnech na vládu opět návrh rozpočtu na příští rok

Ministerstvo financí pošle v nejbližších dnech na vládu opět návrh rozpočtu na příští rok
Pro letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 500 miliard korun, ministerstvo financí jej ale očekává kolem 400 miliard korun | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Ministerstvo financí v nejbližších dnech opět předloží na vládu návrh státního rozpočtu na příští rok. Na dotaz ČTK to dnes sdělilo ministerstvo.

Vláda musí návrh znovu projednat kvůli nedávným volbám do Poslanecké sněmovny a ustavení nové Sněmovny. Kabinet návrh schválil na konci září, a to se schodkem 376,6 miliardy korun.

S návrhem nesouhlasila koaliční ČSSD, která požadovala větší nárůst platů hasičů, policistů, vojáků, učitelů i pracovníků v sociálních službách. Nejbližší jednání vlády je v pondělí.

„Vzhledem k tomu, že zákon o státním rozpočtu je třeba schválit tak, aby nabyl účinnosti 1. ledna 2022, bude pravděpodobně třeba, aby návrh schválila současná vláda, neboť nová vláda dosud nebyla jmenována. V nejbližších dnech tedy lze očekávat opětovné předložení rozpočtu na vládu, která ho bude schvalovat. Následně by měl být rozpočet postoupen do Poslanecké sněmovny k projednání,“ uvedlo tiskové oddělení MF.

Příjmy státního rozpočtu na příští rok vláda schválila 1551,1 miliardy korun a výdaje 1927,7 miliardy korun. Někteří ekonomové návrh kritizovali mimo jiné kvůli výši schodku. Například hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská upozornila, že schválený schodek rozpočtu není ničím ospravedlnitelný, protože je mimo jiné o deset miliard vyšší, než byl v roce, kdy propukla v plné síle pandemie koronaviru.

Prioritami rozpočtu jsou kromě úspor na provozu státu podle ministerstva financí investice za 218 miliard, růst důchodů o 805 Kč, zachování nižšího patnáctiprocentního zdanění zaměstnanců, opětovné zvýšení slevy na poplatníka o 3000 Kč nebo podpora vědy a výzkumu.

Platy učitelů by měly příští rok meziročně stoupnout o 3,5 procenta, a příští rok tak průměrný plat učitele bude zhruba 47 000 korun. Rozpočet zároveň počítá s navýšením platby za státní pojištěnce o 200 Kč na 1967 Kč měsíčně.

Pro letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 500 miliard korun, ministerstvo financí jej ale očekává kolem 400 miliard korun. Loni skončil rozpočet se schodkem 367,4 miliardy korun.

Původní červnový návrh rozpočtu počítal se schodkem rozpočtu 390 miliard korun.

Zdroje: