Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Oblačno

Tepelné čerpadlo do domu s radiátory – jaké jsou možnosti?

Tepelné čerpadlo do domu s radiátory – jaké jsou možnosti?
zdroj: MJfotografie.cz/ Shutterstock.com

Vlastníte starší nemovitost a uvažujete o tom, že stávající zdroj tepla nahradíte tepelným čerpadlem? Možnosti tu určitě jsou.

Klasické radiátorové systémy vyžadují topnou vodu o teplotě zhruba 70 °C, podlahovému topení pak stačí 30 °C – 45 °C.  Běžná tepelná čerpadla dokáží spolehlivě ohřívat vodu na 55  °C – 65 °C, což nemusí vždy stačit. Řešení jsou v podstatě čtyři:

  1. Zůstat u stávajícího zdroje tepla a přijmout všechny nevýhody s ním spojené.
  2. Investovat do podlahového topení, což je v případě starého domu finančně náročná investice, protože se musí narušit podlaha. Následně však lze bez problémů využívat tepelné čerpadlo.
  3. Investovat do nového radiátorového systému, kdy si pořídíte větší radiátory. Následně vám bude stačit o něco nižší teplota vody v topném systému, tj. tepelné čerpadlo vám dokáže spolehlivě dodat dostatek tepla i v zimních měsících.
  4. Pořídit si tepelné čerpadlo jako doplňkový zdroj bez zásahu do stávajícího radiátorového systému. Právě toto nabízí tepelná čerpadla vzduch / vzduch, jež nevyžadují žádné složité stavební úpravy a zároveň dokáží výrazně snížit náklady na teplo. V době, kdy venkovní teplota klesne na úroveň, kdy tepelné čerpadlo vzduch/vzduch není schopno fungovat efektivně, jako primární zdroj tepla opět poslouží stávající topný systém. Více o této možnosti se dozvíte zde: Tepelná čerpadla vzduch / vzduch.

Pokud se rozhodnete pro druhé či třetí řešení, je třeba vybrat tepelné čerpadlo s odpovídajícími parametry, tj.

  • Dostatečně vysokou výstupní teplotou.
  • Topným faktorem umožňujícím efektivní provoz tepelného čerpadla.

Více o vhodnosti jednotlivých typů tepelných čerpadel vám napoví tento krátký průvodce výběrem tepelného čerpadla: https://www.cerpadla-ivt.cz/cz/pruvodce-vyberem-tepelneho-cerpadla.

Zdroje:
Inzerce