Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Symbolicky začala demolice vepřína v Letech, památník bude stát přes 100 milionů

Symbolicky začala demolice vepřína v Letech, památník bude stát přes 100 milionů
Památník Lety | zdroj: Marek Podhora / MAFRA / Profimedia

Památník holocaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku bude stát přes 100 milionů Kč. Na jaře by měla být hotová první část, návštěvnické centrum. Celá stavba potrvá několik let, řekla dnes ČTK ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Památník vybuduje muzeum na místě, kde stál za 2. světové války romský koncentrační tábor a od 70. let 20. století do jara 2018 vepřín. Demolice areálu vepřína dnes symbolicky začala, hotová bude do konce roku. Místo původně odhadovaných nákladů 110 milionů Kč budou necelých deset milionů, díky rostoucím cenám stavebních materiálů a zájmu o ně, řekl ČTK ministr kultury Martin Baxa (ODS). Přes 90 milionů, jež se povedlo ušetřit, použije stát na budování památníků, řekl Baxa.

„Dnešní den je pro nás přelomový okamžik. Dlouho jsme se na něj chystali. Jsem velmi ráda, že Muzeu romské kultury byla dána čest, abychom to tady budovali, to také nebylo vůbec jasné. Je to obrovský závazek a není to jednoduché, protože výstavba budoucího památníku je velmi nákladná, ale věřím, že nás podpoří nejenom norská strana, ale i Česká republika, skrze ministerstvo kultury tu podporu máme,“ řekla Horváthová.

Demolice dnes začala jen symbolicky, firma zahájí přípravné práce 25. července, pak se bude bourat. Náklady na demolici odhadoval stát původně na 110 milionů korun, které vyčlenil. Bourání nakonec ale vyjde jen na necelých deset milionů, protože díky rostoucím cenám stavebních materiálů je o ně velký zájem. „Jen kovy na střechách budov jsou za desítky milionů korun.“ řekl Baxa. Ten se dnes, stejně jako při květnovém pietním aktu v Letech omluvil za politiky různých stran, kteří dříve „temný příběh“ Letů ignorovali či znevažovali.

Vepřín by měl být zbouraný do konce listopadu, krajní termín je konec roku. Nabídku na demolici areálu podalo 17 zájemců. Zakázku získala společnost AWT rekultivace. Stát koupil vepřín před čtyřmi lety. Bourání dnes začalo symbolicky, když politici a další přítomní odebrali z hromádky betonové kvádříky, které symbolizovaly jednu z budov. Romský aktivista Čeněk Růžička a několik dalších pak s krumpáči a kladivy několik minut bušili do stěny jedné z hal, jeden člověk rozbíjel sklo v oknech jedné haly.

Stavba památníku bude stát přes sto milionů Kč. Část by měly uhradit norské fondy a část stát. Muzeum chce příští rok zpřístupnit areál. Bude hotová první etapa, jejíž náklady by měly z velké části hradit norské fondy. „To má být budova návštěvnického centra se stálou expozicí a rekultivace pietního místa, těch provizorních hrobů. U (nákladů) památníku se pohybujeme někde přes sto milionů korun, on totiž celý ten areál je obrovský, přes sto tisíc metrů čtverečních, i celá rekultivace a osázení prostoru lesem jsou náročné,“ řekla ředitelka.

V místě byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. V 70. letech minulého století tam vznikl vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů od firmy Agpi, která tam měla 13 000 prasat.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes 500 skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi. Poblíž letského nouzového hřbitova, který je asi 300 metrů od místa tábora, vznikl v roce 1995 památník a místo se v roce 1998 stalo kulturní památkou. 

Zdroje: