Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

Tajemný Pérák pomaloval zdi vepřína v Letech. Připomíná oběti války

Tajemný Pérák pomaloval zdi vepřína v Letech. Připomíná oběti války
Anonym s pseudonymem Pérák pomaloval zdi vepřína v Letech postavami v krvi, chtěl tím připomenout cikánský koncentrační tábor | zdroj: repro Pérák

V noci na pondělí se na dvou stěnách vepřína v Letech na Písecku objevily cákance červené barvy a siluety lidí. Anonymní autor s přezdívkou Pérák tím chtěl připomenout prolitou krev lidí, kteří během války zemřeli v cikánském táboře, na jehož pozemku vepřín stojí.

"Doteď se mi dělá zle při vzpomínce na všechny ty slizký český fašisty, bezpáteřní úředníky, četníky a bachaře, kteří si zřídili vlastní koncentrák v Letech u Písku. Zabásli v něm víc než tisíc lidí, jenom proto, že byli Romové a ty, který nenechali zemřít přímo tam, poslali zavraždit do Osvětimi," uvedl autor v textu, který doprovází video.

Ten samý text se objevil na plakátech, jež Pérák vylepil i v Praze v Terezíně.

Pérák se vrací from Pérák on Vimeo.

Pérák svým jménem odkazuje na fiktivního českého válečného hrdinu, který bojoval proti nacistům. "Jako během fašismu, tak i teď přicházím jako vaše černý svědomí. Černý jako noc, ve které ožívám. Černý jako Cigán, který se už z Let nevrátil. Černý jako stín za vámi," prohlašuje.

Pomník na místě pracovního tábora podle policejní mluvčí Kamily Ingrišové Čuřínové poškozen nebyl. Firma Agpi, která vepřín vlastní, zatím podle ní škodu nevyčíslila. Ředitel firmy řekl ČTK, že obrazy postav a fleky červené barvy zabírají plochu asi 40 metrů čtverečních.

Zdroje:
Vlastní