Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Průlom: Romové přeživší holocaust získají odškodnění

Průlom: Romové přeživší holocaust získají odškodnění
Romské děti v táboře v Letech | zdroj: Akademie věd ČR

Po letech vyjednávání s německou stranou došlo nyní k zlomovému rozhodnutí, že za útrapy způsobené pobytem v německých koncentračních táborech dostanou odškodnění i čeští Romové.

Vzhledem k tomu, jak dlouhá doba od temných událostí nacismu uplynula, se odškodnění dostane pouze k deseti posledním přeživším Romům, kteří holocaustem prošli.

Podle informací HlídacíPes.org bude v nejbližší době každému z nich vyplacena jednorázová částka 2 500 Eur (67,5 tisíce Kč). Peníze budou vyčleněny z německého Fondu pro nežidovské oběti.

Zjištění redakce potvrdilo ministerstvo zahraničí.

"Ano, v uplynulém měsíci proběhlo jednání s německým ministerstvem financí, které potvrdilo, že k odškodnění Romů, kteří prošli holocaustem, dojde," řekla HlídacíPes.org mluvčí resortu Michaela Lagronová. "Je to pozitivní zpráva, že se jednání podařila dotáhnout do úspěšného konce."

Na vlastní pohřeb

O odškodnění požádaly romské organizace před více než rokem. "Zatímco Židé – samozřejmě zcela oprávněně, dostávali odškodnění, tak Romové byli v tomto bráni jako druhořadí, to mě zlobilo," vysvětluje motivaci k aktivitě Čeněk Růžička, prezident Výboru pro odškodnění romského holocaustu.

Výbor se proto obrátil na české ministerstvo zahraniční s žádostí o pomoc satisfakci prosadit. "Začali se v tom vehementně angažovat a nakonec se to podařilo, i když ne v takové podobě, jako bych si představoval," říká Růžička a naráží na fakt, že Židé dostávají jako formu odškodnění pravidelně příspěvek k důchodu.

"Ale pro Romy, kteří o odškodnění žádají, je každá koruna dobrá, tak jsou rádi i za jednorázový příspěvek," dodává Růžička. "Vždyť to jsou staří lidé, kterým je přes 80 let a někteří jsou již nepohybliví."

Podle Růžičky má většina z Romů, kterým je nárok na odškodnění přiřknut jasno v tom, jak s nečekanou finanční injekcí naloží. "Většina z nich mi řekla, že peníze si nechá na vlastní pohřeb," popisuje Růžička a vysvětluje: "Pro nás Romy je totiž pohřeb velmi důležitý, u nás není možný pohřeb jen spálením. Musí to být velkolepá událost s hodně lidmi, dřevěnou rakví, živými květinami a podle všech tradic."

Konec vepřína?

Některé romské oběti nacistických zločinů byly odškodněny v minulosti v rámci celkového vypořádání lidí, kteří prošli útrapami holocaustu. Statistiky, kolik z nich bylo Romů, si ale úřady nevedou. Jisté je pouze to, že čtyři Romy odškodnil Česko-německý fond budoucnosti.

Informace o kompenzaci za utrpení způsobené nacisty přichází krátce poté, co ministr kultury Daniel Herman avizoval, že česká vláda do konce volebního období vyřeší situaci v Letech u Písku. Kde na místě bývalého koncentračního tábora určeného k internaci Romů, kterým prošlo více než 530 lidí, navzdory dlouholeté kritice stále stojí velkokapacitní vepřín.

"Ztratil jsem řadu blízkých příbuzných, včetně dědečka, v Mauthausenu, a kdybych si představil, že se na místě, kde můj dědeček zemřel, válí vepři, tak by se mi to také nelíbilo," uvedl ministr Herman. "Opravdu jsem přesvědčený o tom, že naší vládě se podaří do konce volebního období s tím něco udělat."

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: