Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou, Orbán opustil sál

Aktualizováno: Summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou, Orbán opustil sál
Charles Michel oznámil, že summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem | zdroj: Profimedia

Summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem, oznámil na sociální síti X předseda Evropské rady Charles Michel. Prezidenti a premiéři zemí EU také podpořili udělení kandidátského statusu Gruzii. Maďarský premiér Viktor Orbán při rozhodování o přístupových rozhovorech s Ukrajinou odešel z jednacího sálu. Otevření přístupových rozhovorů se zemí, která se brání ozbrojené ruské agresi, už před začátkem jednání odmítal. Podle diplomatických zdrojů byl odchod předem domluvený.

 Závěry summitu týkající se Ukrajiny byly zveřejněny dnes večer.

„Evropská rada rozhodla o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem. Rada udělila kandidátský status Gruzii. A EU otevře vyjednávání s Bosnou a Hercegovinou, jakmile bude dosaženo potřebného stupně plnění kritérií pro členství, a vyzvala Komisi, aby do března předložila zprávu s cílem přijmout takové rozhodnutí,“ napsal Michel. Jak dodal, jde o „jasný signál naděje“ pro tamní obyvatele a celou Evropu.

Orbánův odchod z místnosti byl podle diplomatických zdrojů předem domluvený. Agentura Reuters s odvoláním na diplomaty uvedla, že maďarský premiér nebyl v místnosti, ale věděl a souhlasil s tím, že ostatní lídři budou rozhodovat o Ukrajině v jeho nepřítomnosti. To potvrdil také irský premiér Leo Varadkar. „Nesouhlasí s tím rozhodnutím, nemění svůj názor, ale v zásadě se rozhodl nevyužít svého práva veta,“ řekl Varadkar v Bruselu novinářům.

„Postoj Maďarska je jasný: Ukrajina není připravena na start vyjednávání o členství v EU. Je zcela nesmyslné, iracionální a nesprávné rozhodnutí začínat za těchto okolností rozhovory s Ukrajinou a Maďarsko svou pozici nezmění,“ uvedl ve videu na sociální síti X Orbán.

Ostatních 26 členských států ale podle něj trvalo na tom, aby bylo rozhodnutí přijato, Maďarsko se rozhodlo jít svou vlastní cestou. „Maďarsko se nechce podílet na tomto špatném rozhodnutí, a proto se dnešního rozhodnutí neúčastnilo,“ řekl maďarský premiér. Jednání o úpravách víceletého unijního rozpočtu podle něj pokračují.

EU udělila Ukrajině postavení kandidátské země čtyři měsíce po ruské invazi. Pro zahájení přístupových jednání EU stanovila sedm podmínek, mezi nimiž je reforma soudnictví či omezení korupce. Ty Kyjev podle listopadového hodnocení Evropské komise všechny nesplnil. EK tehdy Ukrajinu vyzvala, aby v reformách pokračovala. Některé potřebné zákony Ukrajinci nicméně schválili v uplynulých dnech.

Zelenskyj rozhodnutí EU uvítal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a moldavská prezidentka Maia Sanduová dnes přivítali rozhodnutí summitu Evropské unie zahájit přístupové rozhovory s Ukrajinou a s Moldavskem.

„Je to vítězství Ukrajiny. Je to vítězství pro celou Evropu. Je to vítězství, které motivuje, inspiruje a posiluje,“ napsal na sociální síti X ukrajinský prezident.

Zelenskyj se právě setkal s veliteli amerických sil v Evropě v německém Wiesbadenu, odkud vyzval americký Kongres k další pomoci Ukrajině, která od loňského února ruské agresi.

„Moldavsko dnes souhlasem EU s přístupovými rozhovory otáčí novou stránku. Cítíme vřelou náruč Evropy. Děkujeme za vaši podporu a víru v naši cestu,“ napsala na sociální síti hlava státu. Ujistila, že Moldavsko je odhodláno dostát této výzvě a tvrdě pracovat, aby stalo členem unie.

Rozhodnutí o zahájení přístupových rozhovorů je důležitým signálem, řekl dnes novinářům v Bruselu český premiér Petr Fiala. Evropská unie tím podle něj dává najevo, že má zájem o tyto země a o jejich budoucnost.

Možnost jednomyslnosti bez Orbána zmátla novináře v Bruselu

Summit EU dosáhl potřebné jednomyslné shody na zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou, zároveň ale Orbán oznámil, že je to rozhodnutí špatné a že se na něm Budapešť nepodílela. Orbán totiž v době rozhodování opustil jednací místnost. Jednomyslnost tak nastala, což - jak vysvětlil dobře informovaný nejmenovaný unijní zdroj - není s ničím v rozporu, i když novináři z toho byli zmatení. „Právní základ je ten, že došlo v této záležitosti k rozhodnutí Evropské rady, které nebylo blokováno žádným z členů Evropské rady,“ vysvětlil tento unijní činitel.

Podobně se před novináři ostatně vyjádřil i irský premiér Leo Varadkar, podle kterého Orbán „nevyužil svého práva veta“.

Co přesně se na jednání summit stalo, nyní vědí jen samotní unijní prezidenti a premiéři. Podle zdrojů ČTK Viktor Orbán místnost skutečně opustil a nikdo proti tomu nic nenamítal. Na summitu EU se totiž nehlasuje, jen se předseda Evropské rady ptá přítomných, zda s danými závěry souhlasí a když se nikdo nevyjádří, znamená to, že dané rozhodnutí neblokuje. Orbánův krok, tedy odchod z místnosti, byl totiž podle všeho předem domluvený. A za domluvou stál podle nejmenovaných zdrojů německý kancléř Olaf Scholz. Zda něco za tento postoj maďarskému premiérovi slíbil, není zatím jasné.

Podle serveru Politico Scholz v jednu chvíli přímo před všemi na jednání Orbánovi řekl, že jestliže s dohodou o Ukrajině opravdu není ochotný souhlasit, tak může opustit místnost, aby mohli lídři EU přijmout jednomyslné rozhodnutí v jeho nepřítomnosti.

Orbán si tímto způsobem zachoval tvář pro své domácí publikum, kterému pak ve videu na sociální síti X sdělil, že „Maďarsko se nechce podílet na tomto špatném rozhodnutí, a proto se dnešního rozhodnutí neúčastnilo“.

Zda k něčemu podobnému, tedy odchodu některého z premiérů či prezidentů z jednací místnosti, aby se podařilo prosadit důležité rozhodnutí, došlo i v minulosti, diplomaté v Bruselu novinářům nedokázali říct. 

Zdroje: