Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Statečný holub Joe přežil cestu přes oceán, přesto ho chtějí zlikvidovat

Statečný holub Joe přežil cestu přes oceán, přesto ho chtějí zlikvidovat
Holub Joe | zdroj: www.youtube.com

Závodní holub, patrně ze Spojených států, přežil neuvěřitelnou 13 000 kilometrů dlouhou cestu přes Tichý oceán a usadil se v Austrálii. Úřady izolovaného kontinentu však ptáka považují za rizikového kvůli nemocem a plánují ho usmrtit.

Vyčerpaného holuba objevil na svém dvorku Kevin Celli-Bird z Melbourne 26. prosince. Když muž zjistil, že má holub na noze modrý kroužek, začal pátrat po majiteli, kterým by měl být muž z Montgomery v americké Alabamě. Pták se podle nálezce 29. října ztratil při závodu v západoamerickém státě Oregon. Majitele se Celli-Bird zatím neúspěšně pokusil kontaktovat.

I když odborníci holuba, kterého Celli-Bird pojmenoval Joe po zvoleném americkém prezidentovi, podezírají, že část cesty přes oceán absolvoval na nákladní lodi, domnělý výkon přilákal v Austrálii pozornost médií i veřejnosti. Zároveň však na nelegálního ptačího přistěhovalce upozornil i notoricky přísné úřady.

"Řekli, že pokud je z Ameriky, tak mají obavy z ptačích nemocí," popsal Celli-Bird rozhovor s úředníky. Ti nyní zvažují, že najmou profesionálního lovce, který by možného přenašeče nemocí odchytil. Co se holub po náročné cestě zotavil, je totiž téměř nemožné ho chytit.

Dosud nejdelší zaznamenaný holubí let patrně v roce 1931 podnikl pták, který vyrazil ze severofrancouzského Arrasu a za 24 dní dorazil do vietnamské metropole. Překonal při tom vzdálenost 11 600 kilometrů, uvádí s odkazem na webovou stránku pigeonpedia.com agentura AP.

Zdroje: