Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Kvůli informacím o očkování rodin zaměstnanců rezignoval šéf SZÚ Březovský

Kvůli informacím o očkování rodin zaměstnanců rezignoval šéf SZÚ Březovský
Pavel Březovský | zdroj: Profimedia

Ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský rezignoval na svou funkci kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Březovský uvedl, že za situaci přijímá veškerou odpovědnost a jako prioritu vnímá, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu.

Server Seznam Zprávy ve středu napsal, že SZÚ rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance, ale i jejich příbuzné. Mluvčí ústavu očkování rodinných příslušníků popřela. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na to ve středu reagoval slovy, že si Březovského předvolá. Obecně je podle něj nutné vyslat signál, že pokusy předběhnout v pořadníku očkování prioritní skupiny nelze tolerovat.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že události ze SZÚ jsou absolutně nepřijatelné a že takovéto excesy se nemohou opakovat. Absolutní prioritu mají aktuálně zdravotníci a senioři v domovech seniorů, dodal ve čtvrtek při představení rezervačního systému na očkování.

Březovský v prohlášení na webových stránkách SZÚ zdůraznil, že považuje za naprostou prioritu, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu. "Jako ředitel za vzniklou situaci přijímám veškerou odpovědnost. Z tohoto důvodu jsem se dnes rozhodl na svoji funkci rezignovat," prohlásil.

Seznam Zprávy zveřejnil tabulky s harmonogramem očkování, v nichž figurují zaměstnanci SZÚ. Podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké. Mluvčí SZÚ Klára Doláková tvrzení, že vakcíny mohli využít i rodinní příslušníci zaměstnanců, popřela, a to navzdory harmonogramu i výpovědím pracovníků ústavu.

Podle Babiše byly dostupné dávky vakcíny rozděleny podle propočtů ministerstva zdravotnictví a příslušná místa jasně věděla, jaké jsou priority. SZÚ obdržel očkovací látky, protože je jedním z míst, která jsou schopná očkovat, doplnil Blatný. "Jedná se o relativně menší pracoviště, proto dostal tu nejmenší dávku, kterou lze distribuovat," uvedl.

Podmínky pro její využití však byly stejné jako v dalších organizacích. "To znamená očkovat zdravotníky a seniory v domovech. To byl úkol, který dostali. Pokud nebyl splněn, a to evidentně nebyl, tak je to chyba, a ta se nyní řeší," prohlásil Blatný. Ministr bude žádat i další vysvětlení a případ dál prověřovat. 

Zdroje: