Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Stát poskytne pomoc podnikatelům až do 90 procent nákladů, informoval Havlíček

Stát poskytne pomoc podnikatelům až do 90 procent nákladů, informoval Havlíček
Úprava podmínek dotačního titulu COVID Nepokryté náklady má podle Havlíčka reflektovat zrušení vánočních trhů | zdroj: CNC/ KAREL KOPAC / CNC / Profimedia

Program COVID Nepokryté náklady bude podle ministra průmyslu a obchodu v demisi Karla Havlíčka fungovat ve třech úrovních, kompenzace budou až do 90 procent nákladů.

Domluvil se na tom s profesními svazy. Havlíček to napsal na twitteru. Ministryně financí v demisi Alena Schillerová novinářům po jednání vlády řekla, že úpravou programu se dnes kabinet nezabýval. Upozornila, že rozpočet pro příští rok s financováním podpory připravené ministerstvem průmyslu a obchodu nepočítá. S vyplácením může být problém hlavně v případě rozpočtového provizoria, uvedla.

Úprava podmínek dotačního titulu COVID Nepokryté náklady má podle Havlíčka reflektovat zrušení vánočních trhů. K tomu vláda přikročila ze dne na den. Ve čtvrtek oznámila, že od pátečních 18 hodin platí pro adventní a vánoční trhy zákaz provozu. Výjimku mají prodejci stromků či chvojí a také ryb a výrobků z nich. Opatření se netýká pravidelně konaných farmářských trhů.

Podnikatelům, kteří zaznamenají propad tržeb o 30 procent, stát podle Havlíčka přispěje na 40 procent nepokrytých nákladů. Tuto formu podpory vláda schválila na jednání minulé pondělí. Podnikatelé, kteří prokážou pokles tržeb o 50 procent, budou mít nárok na dotaci na 70 procent nákladů. Mikrofirmy do deseti zaměstnanců, kterým se tržby propadnou o 80 procent, budou moci čerpat kompenzace 90 procent nákladů, a to od 1. července letošního roku, uvedl Havlíček.

Vláda minulé pondělí také schválila obnovení programu COVID 2021. V rámci něj budou moci podnikatelé čerpat příspěvek 300 korun na zaměstnance a den omezení. Znovu začne fungovat také kompenzační bonus určený především pro živnostníky. Ti z něj budou moci získat podporu 1000 korun denně.

Zmíněné programy nebudou moci podnikatelé čerpat zároveň, vybrat si budou moci jednu konkrétní pomoc. Jednotlivé dotační tituly by ale měly být kombinovatelné s dnes schválenou pomocí prostřednictvím programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, konkrétně příspěvku B.

Peníze na programy COVID Nepokryté náklady a COVID 2021 nejsou podle Schillerové v návrhu rozpočtu na příští rok zajištěny. Výplaty podnikatelům by podle ní bylo případně možné čerpat z vládní rozpočtové rezervy, která je navržená asi na šest miliard korun.

„Pokud bude rozpočtové provizorium, nelze čerpat vládní rozpočtovou rezervu, nelze čerpat žádné nespotřebované nároky. A nové peníze na ty dotace by musely být velmi složitě v rámci jedné dvanáctiny (posledního rozpočtu) alokovány, ale pak by muselo být počítáno s tím, že budou rozpočtovány,“ řekla. Situaci je ale nutné vyřešit, protože podnikatelům peníze naleží, dodala.

Zdroje: