Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Česko obdrží od Evropské komise prvních 23 miliard korun z mimořádného fondu obnovy

Česko obdrží od Evropské komise prvních 23 miliard korun z mimořádného fondu obnovy
Jednou z podmínek Evropské komise pro uvolnění dalších peněz je to, že české úřady vyřeší nedostatky v postupu vůči střetu zájmů vrcholných politiků (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Evropská komise dnes poslala Česku první platbu z mimořádného fondu určeného ke zotavení ekonomik z koronavirové krize.

Z Bruselu míří do Prahy 915 milionů eur, tedy více než 23,2 miliardy korun, na které má země nárok v rámci záloh určených k předfinancování jednotlivých projektů. Komise to oznámila na svém webu.

Celkově má Česko v příštích letech dostat až 180 miliard korun. Jednou z podmínek komise pro uvolnění dalších peněz je však to, že české úřady vyřeší systémové nedostatky v postupu vůči střetu zájmů vrcholných politiků.

Česko získá stejně jako ostatní země Evropské unie krizový balík peněz na základě svého plánu obnovy, který začátkem září schválily členské státy. Česká vláda se v něm zavázala investovat 41 procent peněz do klimaticky šetrných projektů, 23 procent pak do digitalizace. Tím vyhověla zásadním podmínkám komise, která po státech požadovala splnění přibližně desítky kritérií.

„Plán bude hrát klíčovou úlohu při podpoře směřování Česka k ekologičtější a digitálnější budoucnosti. Těší mě také značný důraz, který plán klade na posílení odolnosti českého zdravotnictví, aby bylo připraveno na budoucí výzvy,“ uvedla předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

Česko má však podle hodnocení Bruselu stále nedostatky v odhalování a potírání konfliktu zájmů vrcholných politiků. České úřady proto musí nejpozději do poloviny příštího roku tyto potíže odstranit, jinak může přijít přinejmenším o část peněz z fondu.

Ve střetu zájmů je podle závěrů auditu komise premiér Andrej Babiš, kvůli jehož přetrvávajícímu vlivu na holding Agrofert Brusel zastavil dotace ze strukturálních fondů pro firmy s ním spojené. Babiš to odmítá a tvrdí, že vložením firmy do svěřenských fondů vyhověl českým zákonům.

Zdroje: