Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Stát bobtná a dál nabírá nové lidi: policisty, vojáky, učitele i berní úředníky. Rostou i jejich platy

Stát bobtná a dál nabírá nové lidi: policisty, vojáky, učitele i berní úředníky. Rostou i jejich platy
Česká policie (Ilustrační snímek) | zdroj: Profimedia

Nová vláda bude dále nabírat státní zaměstnance a souhlasí i s růstem jejich platů. Tisíce černých duší na úřadech a ministerstvech se zatím škrtat nebudou, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes.

Pracovat pro stát se vyplácí – měřeno alespoň průměrným platem i mediánovým příjmem, ty jsou navzdory silnému tlaku na růst mezd v obou případech vyšší než v soukromé sféře.

Průměrný hrubý plat státních zaměstnanců dosáhl 31 968 korun. Polovina pracovníků vydělávala víc než 29 840 korun hrubého, plyne z údajů ministerstva práce.

A nová vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů usiluje o to, aby se platy státních zaměstnanců dále zvyšovaly.  A o další tisíce poroste i celkový počet lidí na výplatnicích státu.

O 24 miliard víc než vloni

Na konkrétní výši růstu platů se zatím politici nedohodli s odboráři, vůle k růstu ale nechybí žádné ze stran. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly, by dohoda mohla být uzavřena v polovině srpna.

Například pro učitele odbory žádají další 15% nárůst platů, licituje se především o výši růstu u dalších profesí, především u hasičů, policistů a úředníků, nárůst by se měl pohybovat mezi 6 – 10 %.

Stát na platy státních úředníků v posledních letech vydává stále více peněz. Jen letos je v rozpočtu v kolonce platy naplánováno 186 miliard korun, což je o 24 miliard více než loni.

Jen od ledna do května letošního roku bylo ze státního rozpočtu vyplaceno 42,1 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku přitom stát na platech vyplatil 36,5 miliardy korun.

Podle analytiků ovšem vede správná cesta k zvyšování platů naopak přes snižování počtu státem placených úředníků.

"V případě snížení počtu státních zaměstnanců je možné výrazně navýšit platy. Celkové výdaje na státní zaměstnance se přitom nemusí výrazně navyšovat. Propuštění zaměstnanci by vzhledem k napjaté situaci na trhu práce velmi rychle našli uplatnění v soukromém sektoru. Jejich původní práci by mohly převzít počítače," komentuje situaci hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Desítky tisíc lidí navíc

Mezi roky 2009 až 2013 se počet státních zaměstnanců snižoval, od roku 2014 ale setrvale roste. Za poslední čtyři roky stát nabobtnal o bezmála 40 tisíc lidí. Zaměstnanců ministerstev a dalších státních úřadů, učitelů, hasičů, policistů a vojáků je nyní v součtu přes 453 tisíc.

Do tohoto počtu ovšem statistiky zahrnují i zhruba 16 tisíc černých duší, tedy neobsazených tabulkových míst, na něž státní úřady z rozpočtu čerpají peníze; ty pak využívají na přilepšenou k platům skutečných zaměstnanců.

I když premiér Andrej Babiš tuto zavedenou praxi kritizuje, není pravděpodobné, že se na ní něco změní. Podle ministryně financí v demisi Aleny Schillerové je to reálné možná tak za dva roky. Ročně jde z rozpočtu na tyto fiktivní "zaměstnance" šest miliard korun.

Státu přitom lidé stále chybějí. Nejvíc neobsazených míst hlásí školy, ředitelé škol poptávají jak učitele, tak vychovatele a asistenty. Zaměstnanců ve školství (včetně nepedagogických profesí) je zdaleka nejvíce – 227 tisíc. Stát dále nabírá i policisty, hasiče, vojáky a dozorce do věznic. A také berní úředníky. Těch je mimochodem na výplatní pásce státu více než 16 tisíc, za pět let jich přibylo od jeden a půl tisíce.

Plán státního rozpočtu na rok 2019 počítá s tím, že pro stát bude pracovat opět více lidí – 463 400. V roce 2014 si stát vystačil se 416 645 zaměstnanci, v roce 2016 s 422 400…

Čtvrtina lidí dělá pro stát

"Během pouhých několika let se tak počet státních zaměstnanců navýší o 41 000. Vzhledem k napjaté situaci na trhu práce by přitom bylo vhodné, aby státní aparát začal fungovat efektivněji. Mnoho byrokratických procesů mohou řešit počítače místo úředníků," říká Štěpán Křeček.

Z veřejných peněz je ovšem placeno mnohem více lidí. Dalších zhruba 375 zaměstnanců mají kraje, obce a jejich příspěvkové organizace.

Pokud by se k celkové mu počtu připočetli i lidé, pobírající mzdu ve státních a polostátních firmách, kterých je zhruba 160 tisíc, dostáváme se k milionové hranici. To představuje čtvrtinu všech zaměstnanců v Česku.

Je pravděpodobné, že výdaje na státní zaměstnance (kteří tvoří zajímavou a důležitou voličskou skupinu) i jejich počet za vlády Andreje Babiše dále výrazně poroste.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: