Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

McIlroy řeší olympijské dilema. Možná v Riu ani hrát nebude

McIlroy řeší olympijské dilema. Možná v Riu ani hrát nebude
Rory McIlroy | zdroj: mirror.co.uk

Rory McIlroy řeší téměř shakespearovské dilema. Hrát, či nehrát. Třiadvacetiletý Severní Ir totiž stále není rozhodnutý, jakou zemi bude na olympijských hrách v Riu de Janeiru v roce 2016 reprezentovat. Zda Velkou Británii, nebo Irsko. Přemýšlí ale i o tom, že by v Riu nehrál vůbec.

"Tím, že jsem ze Severního Irska, jsem se ocitl ve velice obtížné situaci. Jsem Severní Ir a tím mám vztah k Irsku i k Velké Británii," popsal McIlroy pro BBC své "olympijské" rozpoložení. "Kdybych mohl hrát za Severní Irsko, hrál bych za Severní Irsko."

Golf se vrací na olympijské hry po více než sto letech poprvé od roku 1904. A na hrách startuje tým Velké Británie, nikoliv jednotlivé země z britských ostrovů. Kromě Irska. McIlroy tak řeší, jakou zemi bude reprezentovat.

"Můžu hrát za jednu, nebo za druhou zemi. Nebo taky nemusím hrát v Riu vůbec, abych svým rozhodnutím nezklamal spoustu lidí. Mám tyhle tři možnosti a musím vybírat hodně opatrně," poznamenal vítěz dvou majorů a první hráč světa.

Samotný McIlroy už v roce 2009 připustil, že by mohl hrát za Velkou Británii, ale loni svůj vlastní výrok zpochybnil. "Tehdy jsem to řekl v okamžiku, kdy jsem byl sám frustrovaný tou situací. Lidé mě sledují v televizi, fandí mi. A já nechci jejich podporu splatit něčím, co oni nechtějí, abych udělal," přiznal.

Podobný problém jako McIlroy řeší i jeho krajan Graeme McDowell. Ten přišel se zajímavým návrhem řešení - celé dilema by měl podle něj vyřešit Mezinárodní olympijský výbor. "Olympijský výbor by měl udělat jasný krok a říct: budete hrát za Irsko, nebo budete za Velkou Británii. Jedno nebo druhé," prohlásil před časem McDowell.

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma