Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Golf a doping nejde dohromady. Žádný Armstrong v něm není

Golf a doping nejde dohromady. Žádný Armstrong v něm není
Golf (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Doznání Lance Armstronga, že si během své sportovní kariéry vydatně pomáhal k řadě vítězství dopingem, otřáslo sportovním světem. Americký cyklista za to sklízí nemilosrdnou kritiku od dalších sportovců. A také vyvolal otázky. Jak jsou na tom s dopingem jiné sporty? Jak je na tom golf?

„Byl bych velmi překvapený, kdyby se v golfu objevilo užití dopingu,“ prohlásil v Abu Dhabi Švéd Henrik Stenson, který byl společně s Thomasem Björnem a Richardem Greenem jedním ze tří dotázaných golfistů, kteří odpovídali na téma doping a golf.

„Nevím, co, nebo jaký podpůrný prostředek byste si mohli vzít, aby to zlepšilo vaši hru. Možná viagru. Abyste trefovali dlouhé a rovné rány,“ vtipkoval bývalý čtvrtý hráč světa a vítěz sedmi turnajů European Tour a dvou na PGA Tour. „Jsem rád, že působím ve sportu, kde je doping naprosto vzácným jevem.“

Armstrongův případ samozřejmě sledoval. „Je smutné v každém sportu, když velcí hrdinové, od nichž očekáváte, že jsou čistí, pak nejsou. Cyklistika ale s dopingem měla problémy dlouhodobě. Golf je naštěstí v jiné situaci,“ dodal.

Překročení povolené hranice

Šéf hráčského výboru European Tour Thomas Björn tvrdí, že si golf nesmí dovolit žádné dopingové prohřešky. I proto, že se golf vrací v roce 2016 na olympijské hry.

„V golfu jsme dělali řadu testů na užití nedovolených prostředků a vypadá to, že je to velmi čistý sport. Tím, že jsme se stali součástí olympijských her, se na čistotu golfu, musíme zaměřit ještě víc. Ale zdá se, že problémy s dopingem nemáme,“ uvedl Björn.

Podobného mínění je i Australan Richard Green. „Golf není cyklistika. Prostě si nemyslím, že může být něco, co si někdo v golfu vezme, aby zlepšil své výkony. Golf je jen tvrdá práce, tvrdý trénink, dobrá technika a správné vybavení. A tak to mezi hráči funguje,“ konstatoval Green.

„Podle mého názoru je Armstrongův případ selháním a překročením povolené hranice. Každý se snaží hledat jednodušší způsob, jak dosáhnout cíle. Ať už je to při kopání díry, kde lidé místo lopaty použijí bagr. Cyklisté našli právě takovou jednodušší, ale nečistou cestu,“ dodal Green. 

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma