Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Anglickou reprezentaci po odstoupení Capella dočasně převezme Pearce

Anglickou reprezentaci po odstoupení Capella dočasně převezme Pearce
zdroj: tisková zpráva

Angličtí fotbalisté se čtyři měsíce před mistrovstvím Evropy ocitli bez trenéra. Italský kouč Fabio Capello ve středu na svou funkci rezignoval. Rozhodl se tak po jednání se zástupci svazu ohledně odebrání kapitánské pásky Johnu Terrymu, s čímž Capello nesouhlasil. Anglickou reprezentaci vedl čtyři roky.

Celou záležitost řešil se šéfem asociace Davidem Bernsteinem a generálním sekretářem Alexem Hornem na stadionu ve Wembley. Po hodinové schůzce byla Capellova rezignace přijata. "Při dnešním jednání i po dobu jeho práce u anglické reprezentace se Fabio choval jako absolutní profesionál. Akceptovali jsme jeho rezignaci, souhlasili s tím, že jde o správné rozhodnutí. Chceme Fabiovi poděkovat za odvedenou práci a popřát mu mnoho úspěchů v další kariéře," řekl Bernstein. Vedení asociace chystá na čtvrteční poledne mimořádnou tiskovou konferenci, kde se k nastalé situaci vyjádří. Do té doby Angličané nehodlají nic komentovat. Pětašedesátiletý Capello, který se Albionu upsal v prosinci roku 2007 a předloni s týmem došel do osmifinále mistrovství světa, chtěl původně skončit až po červnovém mistrovství Evropy. Jenže poslední události ho donutily k okamžité rezignaci. Do sporu s asociací se dostal především kvůli tomu, že odebrala kapitánskou pásku Terrymu kvůli jeho údajnému rasistickému chování vůči Antonu Ferdinandovi při utkání Chelsea s Queens Parkem Rangers. Capello na nadřízené naléhal, ať konečné rozhodnutí učiní až po červencovém výroku civilního soudu a ctí presumpci nevinny. "Rozhodnutí asociace ve mně nevyvolalo souhlasný postoj, absolutně ne. Věřil jsem a pořád věřím, že Johnu Terrymu by měla páska zůstat," citovala Capella jedna z italských televizních stanic.

Anglickou reprezentaci dočasně převezme Pearce

Dočasným trenérem anglické fotbalové reprezentace bude Stuart Pearce, který 29. února v přípravném utkání proti Nizozemsku nahradí na lavičce odstoupivšího Fabia Capella. Šéf asociace David Bernstein řekl, že Angličané po utkání s Nizozemskem budou dál řešit otázku obsazení trenérského postu. Tým Albionu se ocitl bez trenéra čtyři měsíce před startem mistrovství Evropy, kde narazí na domácí Ukrajinu, Francii a Švédsko. Pearce pracoval jako Capellův asistent, vede také anglickou jednadvacítku a britský olympijský výběr.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma