Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Soud zrušil stíhanému podnikateli Redlovi omezení svéprávnosti

Soud zrušil stíhanému podnikateli Redlovi omezení svéprávnosti
Michal Redl | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Krajský soud v Plzni zrušil v odvolacím řízení omezení svéprávnosti podnikateli a lobbistovi Michalu Redlovi, který je stíhaný v kauze korupce v pražském dopravním podniku. Uvedl to server Novinky.cz.

Odůvodnění rozsudku zatím není známé. O omezení Redlovy svéprávnosti rozhoduje plzeňský okresní soud opakovaně od roku 2008, naposledy ho prodloužil letos v květnu. Lobbista se již dříve kvůli duševní chorobě vyhnul stíhání v jiné kauze.

„Na základě odvolání státního zástupce rozhodl příslušný odvolací senát usnesením v neveřejném zasedání ze dne 14. září tak, že rozsudek okresního soudu zrušil a řízení zastavil,“ řekla deníku Právo mluvčí krajského soudu Jana Rubášová s tím, že verdikt krajského soudu je pravomocný. Co vedlo odvolací soud ke zrušení původního rozhodnutí, ale zatím není jasné. „Písemné odůvodnění ještě není vyhotovené,“ dodala Rubášová.

Podnikatel Michal Redl obviněný v korupční kauze Dozimetr kolem pražského dopravního podniku (DPP) byl ve čtvrtek propuštěn z vazby. Kvůli obavě z možného útěku složil kauci. Na svobodu se již dříve dostali i vazebně stíhaní bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček a podnikatel Zakaría Nemrah.

V kauze je obviněna víc než desítka lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Redl podle policie v roce 2002 přes úvěr poskytnutý firmě Technology Leasing tuneloval s podnikatelem Radovanem Krejčířem Českou spořitelnu. Podílet se měl i na půlmiliardovém daňovém úniku firmy M5. Podle potvrzení lékařů je ale tak nemocný, že není schopen vnímat trestní řízení. Někteří policisté to považovali za účelovou výmluvu z trestního stíhání. 

Zdroje: