Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Šéf rozvědky Mlejnek rezignuje. Končí po 54 dnech

Šéf rozvědky Mlejnek rezignuje. Končí po 54 dnech
Petr Mlejnek při jednání bezpečnostního výboru sněmovny. | zdroj: Profimedia

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek rezignuje. Potvrdil to serveru Lidovky.cz, blíže své rozhodnutí ale nechtěl komentovat.

Část poslanců jak z opozice, tak i z vládních Pirátů vyzvala k výměně šéfa civilní rozvědky Mlejnka kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, obviněným v korupční kauze Dozimetr. Aféra kolem Mlejnka je také jedním z důvodů, proč opoziční hnutí ANO a SPD podala podnět ke svolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry vládě.

Mlejnek dříve sdělil, že se s Redlem scházel v minulosti pracovně, ale že nemohl vědět, že bude Redl v budoucnosti stíhán. Schůzky se uskutečnily v době, kdy Mlejnek působil v obchodní společnosti a vyhledával pro ni nové příležitosti.

‚Jak jsem to mohl vědět‘?

Mlejnek popřel, že by Redlovi předával informace z bezpečnostního prostředí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dříve uvedl, že důvodem k odvolání Mlejnka z čela zpravodajské služby by bylo nezískání bezpečnostní prověrky na úroveň přísně tajné.

„Jak jsem mohl vědět v roce 2012, v roce 2015 nebo v roce 2021, že pan Redl bude stíhán v kauze Dozimetr?“ hájil před týdnem styky s Redlem Mlejnek na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny.

Mlejnek tehdy ještě říkal, že v září vládě předloží nový návrh priorit činnosti civilní rozvědky a že plánuje novou strukturu úřadu. Výboru ale řekl, že tato aféra neprospívá bezpečnostní komunitě a „nepřispívá klidu na práci“.

K výměně ředitele ÚZSI předtím vyzvala sněmovní opozice a následně také poslanecký klub Pirátů, kteří jsou součástí vlády.

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v pražském dopravním podniku více než deset lidí. Patří k nim vedle Redla už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček, kterého v úterý propustili z vazby, a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín.

Redl byl už v minulosti stíhán v souvislosti s trestnou činností Radovana Krejčíře. Podle serveru iROZHLAS.cz unikl v těchto kauzách postihům kvůli údajné psychické nemoci. Od roku 2008 je Redl podle soudů oficiálně částečně nesvéprávný a potřebuje opatrovníka.

Ministr Vít Rakušan sdělil, že ho Mlejnkovo rozhodnutí mrzí. „Měl veškeré předpoklady, aby funkci vykonával dobře, což za poslední měsíc a půl dokázal svou prací,“ řekl.

Bude se hlasovat o nedůvěře

Premiér Petr Fiala Mlejnkovu rezignaci ocenil. „Oceňuji rozhodnutí pana ředitele Mlejnka. Očekávám, že jeho krok povede ke zklidnění situace v oblasti, která je pro bezpečnost země důležitá,“ napsal v prohlášení.

Opoziční hnutí ANO i SPD nadále trvají na hlasování o nedůvěře vládě, které vyvolali. Jedním z důvodu byly právě kontakty končícího ředitele civilní rozvědky Mlejnka s podnikatelem Redlem. Obě strany navíc trvají na rezignaci ministra vnitra Rakušana.

Koalice však má ve sněmovně většinu.

K debatě a hlasování o nedůvěře vládě se poslanci sejdou ve čtvrtek.

Zdroje: