Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Aktualizováno: Fronta lidí, kteří chtějí spatřit rakev s britskou královnou, se táhne v délce osmi kilometrů

Aktualizováno: Fronta lidí, kteří chtějí spatřit rakev s britskou královnou, se táhne v délce osmi kilometrů
Na možnost rozloučit se naposledy s královnou čekají ve frontě tisíce lidí | zdroj: Profimedia

Přístup do fronty, v níž lidé čekají, aby se v budově parlamentu v centru Londýna mohli poklonit rakvi se zemřelou britskou královnou Alžbětou II., byl nejméně na šest hodin pozastaven. Oznámila to dnes dopoledne britská vláda, podle níž není možné frontu dále prodlužovat.

Zástup se nyní táhne v délce téměř osmi kilometrů od Westminsterského sálu britského parlamentu po pravém břehu Temže za most Tower Bridge až k parku Southwark, kde již není kapacita pro další čekající. „Nesnažte se do fronty připojit, dokud nebude oznámeno její znovuotevření,“ napsalo dnes dopoledne na twitteru ministerstvo kultury.

Živý přenos z Westminsterského sálu prostřednictvím videostreamu stanice BBC lze sledovat ZDE.

Doba čekání ve frontě se nyní odhaduje na 14 hodin. Veřejnost má až do pondělního časného rána možnost osobně se rozloučit s panovnicí, která zemřela před týdnem ve svém skotském sídle Balmoral. Britské úřady očekávají, že zesnulé se přijde poklonit na 750 000 lidí, uvádí agentura Reuters. Pohřeb bude v pondělí 19. září ve Westminsterském opatství.

profimedia-0723236140 Na možnost rozloučit se naposledy s královnou čekají tisíce lidí ve frontě i přes noc | zdroj: Profimedia

Král Karel III. se večer společně se svými sourozenci princeznou Annou, princem Andrewem a princem Edwardem zúčastní čtvrthodinové vigilie u rakve své matky. V sobotu večer pak obdobně mlčky postojí u rakve zemřelé královny jejích osm vnoučat, včetně princů Williama a Harryho.

Karel III. s manželkou Camillou dnes návštěvou Walesu zakončí cestu po Spojeném království v roli nového krále. Wales má pro něj zvláštní význam, protože pět desetiletí, do nástupu na trůn minulý týden, nynější král nosil titul princ z Walesu.

profimedia-0723236143 Na možnost rozloučit se naposledy s královnou čekají tisíce lidí ve frontě i přes noc | zdroj: Profimedia

Na pohřeb Alžběty II. odletí premiér Fiala s manželkou Janou

Pondělního státního pohřbu britské královny Alžběty II. a předcházející recepce pořádané Karlem III. se zúčastní v Londýně za Českou republiku premiér Petr Fiala (ODS) s chotí Janou. Potvrdil to dnes úřad vlády. Pohřeb se uskuteční ve Westminsterském opatství v pondělí před polednem, recepce v neděli večer v Buckinghamském paláci. Londýn očekává stovky státníků. Fiala tam odletí vládním speciálem.

Účast na Alžbětině pohřbu přislíbili americký prezident Joe Biden i francouzská hlava státu Emmanuel Macron, přicestuje na 500 hlav států a vlád a zástupců mnoha monarchií z celého světa. Pozvánky na pohřeb nedostali představitelé Ruska, Běloruska, Barmy, Sýrie, Venezuely a Afghánistánu. Írán, Nikaragua a Severní Korea dostaly na pohřeb pozvánku jen na úrovni velvyslanců. 

profimedia-0723115626 Rakev s pozůstatky královny Alžběty II. vystavená ve Westminsteru | zdroj: Profimedia

Zdroje: