Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Soud EU rozhodl: Úřady mohou zaměstnancům zakázat nosit náboženské symboly

Soud EU rozhodl: Úřady mohou zaměstnancům zakázat nosit náboženské symboly
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Úřady mohou všem svým zaměstnancům zakázat viditelně nosit náboženské symboly, rozhodl dnes Soudní dvůr Evropské unie. Soud se zabýval stížností pracovnice obecní správy v Belgii, které zaměstnavatel zakázal nosit muslimský šátek zakrývající vlasy. Podle soudu je zákaz v pořádku, pokud je vydaný s ohledem na neutrální pracovní prostředí ve veřejných úřadech a pokud se omezuje na nezbytné minimum.

Belgická obec Ans v roce 2021 zakázala své zaměstnankyni, která většinou nepřicházela do kontaktu s veřejností, nošení muslimského šátku v práci. Žena zákaz napadla u soudu s tvrzením, že je diskriminační a porušuje svobodu vyznání. Pracovní soud v Lutychu se s případem obrátil na unijní justici.

Evropská justice se v minulosti opakovaně vyjádřila k případům zákazu nošení muslimských šátků v pracovním prostředí soukromých firem. Tento výrok soudu je ale první, který se vyjadřuje k této problematice ve veřejné správě.

„V zájmu vytvoření zcela neutrálního administrativního prostředí může orgán veřejné moci zakázat viditelné nošení jakéhokoli symbolu odhalujícího filozofické nebo náboženské přesvědčení na pracovišti. Takové pravidlo není diskriminační, pokud se uplatňuje obecně a bez rozdílu na všechny zaměstnance této správy a omezuje se na nezbytně nutnou míru,“ uvedl soud se sídlem v Lucemburku.

Zdroje: