Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ficova vláda získala důvěru slovenského parlamentu

Ficova vláda získala důvěru slovenského parlamentu
Robert Fico | zdroj: TASR / Profimedia

Slovenský parlament dnes podle očekávání vyslovil důvěru nové vládě čtyřnásobného premiéra Roberta Fica, která vzešla ze zářijových předčasných parlamentních voleb. Kabinet po čtyřdenní rozpravě o jeho programovém prohlášení podpořilo 78 ze 143 přítomných poslanců, tedy potřebná nadpoloviční většina.

Vládní koalice složená z Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) a nacionalistické Slovenské národní strany ohlásila například zvýšení daní pro banky, bohaté firmy a lidi s vyššími příjmy, zavedení plnohodnotného 13. důchodu či zastavení státní vojenské pomoci Ukrajině, která se brání ruské vojenské invazi. Odmítá rovněž zrušení stávající podmínky jednomyslnosti při těch rozhodnutích EU, která v současnosti podle unijních pravidel takovou podobu souhlasu unijních zemí vyžadují. Vyslovila se také proti neodůvodněnému přesouvání pravomocí z členských států na samotnou EU.

Vládní strany mají ve sněmovně většinu čtyř hlasů. Pro vyslovení důvěry Ficova kabinetu hlasovali pouze vládní poslanci; jeden z nich se hlasování nezúčastnil, podle své mateřské strany se ze zdravotních důvodů nemohl dostavit.

„Přesně vím, do čeho jdeme, co nás čeká a nemíním si stěžovat. Vždyť jsme o vítězství ve volbách a o sestavení vlády s vaší nenahraditelnou podporou tvrdě bojovali,“ vzkázal svým sympatizantům Fico.

„Slovensko vykročilo na cestu budování silného a sociálně spravedlivého státu. Vládní program garantuje zahraničněpolitickou orientaci Slovenska na základě členství v Evropské unii a NATO při suverénním a hrdém postoji Slovenské republiky,“ řekl předseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini po vyslovení důvěry vládě.

Představitelé opozice záměry vlády kritizovali a tvrdili, že její programové prohlášení je málo konkrétní, dostatečně se nevěnuje největším problémům země a že vládní strany do něj nepromítly své předvolební sliby.

Podle nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) má Slovensko nejhorší zkušenosti s dosavadními Ficovými vládami. „Vždy je provázela korupce, vulgárnost, naše země stagnovala, a ta poslední dokonce skončila vraždou novináře a jeho snoubenky,“ uvedl předseda PS Michal Šimečka. V roce 2018 Fico rezignoval na funkci premiéra po vraždě novináře Jána Kuciaka, která vyvolala v zemi mohutné protivládní demonstrace.

V předchozím volebním období mělo Slovensko postupně tři vlády. Nejprve v roce 2021 v zájmu řešení krize v tehdejší vládní koalici rezignoval na funkci ministerského předsedy Igor Matovič. Loni se ale vládní koalice nakonec rozpadla a sněmovna následně vyslovila nedůvěru kabinetu premiéra Eduarda Hegera. V reakci na toto hlasování parlament schválil vypsání nových voleb na konec letošního září; k nim zemi přivedla úřednická vláda. Volby vyhrál Směr-SD, který v zemi vládl už v letech 2006 až 2010 a pak dvě volební období od 2012 do 2020.

Zdroje: