Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Slovenští dopravci dále protestují na hranicích, chtějí jednat s ministry

Slovenští dopravci dále protestují na hranicích, chtějí jednat s ministry
Blokáda hraničního přechodu Kúty – Brodské. Nynější protesty a blokády dopravy zahájili autodopravci na začátku tohoto týdne | zdroj: TASR / Profimedia

Nespokojení slovenští autodopravci pokračují na několika hraničních přechodem s Českou republikou, Maďarskem a Polskem v protestech.

Chtějí mimo jiné dosáhnout přechodného snížení spotřební daně z pohonných hmot a mýtného. Kvůli přesunům vojenských konvojů dnes opět uvolní dopravu na přechodu Brodské/Břeclav, řekl ČTK šéf Unie autodopravců Slovenska (UNAS) Stanislav Skala.

„Trváme na našich podmínkách, vyzvali jsme opakovaně k jednáním. Do státní kasy dáváme značné peníze,“ uvedl Skala.

Ministr dopravy Andrej Doležal v dnešní on-line diskusi na sociální síti dopravcům vzkázal, že sazby mýtného se od roku 2019 nezvyšovaly ani o inflaci a že stát nezavedl mýtné na další úseky silnic.

Nové nastavení sazeb těchto poplatků podle něj přichází v úvahu po spuštění nového mýtného systému, jehož dodavatele správce dálnice vybírá v soutěži.

Stát si od tohoto kroku slibuje úspory oproti odměně, kterou dostává nynější provozovatel mýtného SkyToll. Doležal také řekl, že za epidemie nemoci covid-19 podnikání v autodopravě nebylo na rozdíl od jiných sektorů ekonomiky omezeno z rozhodnutí úřadů.

Dopravci podle šéfa UNAS opět uvolní dopravu na dálničním hraničním přechodu Brodské/Břeclav ve směru na Slovensko, kde začali protestovat v pondělí. Důvodem jsou postupné přesuny vojenského konvoje s americkými vojáky, kteří míří na cvičení na Slovensko. Skala řekl, že dopravci u přechodu možná zablokují dopravu v opačném směru, tedy do Česka, nebo se přesunou protestovat na hraniční přechod s Maďarskem na okraji Bratislavy.

„Živíme rodiny.“

Nynější protesty a blokády dopravy zahájili autodopravci na začátku tohoto týdne. Vláda zatím nevyhověla jejich požadavkům ohledně snížení spotřební daně z pohonných hmot o 30 procent na období půl roku, dále stejný krok v případě sazeb mýtného a úlevy na silniční dani. Ministři financí a dopravy ve středu rovněž odmítli s dopravci jednat.

Slovenský ministr financí Igor Matovič podle Skaly popudil dopravce svým vzkazem, že nebude jednat s nikým, kdo přikládá revolver k hlavě. „Živíme rodiny. To on nám přikládá revolver k hlavě,“ řekl Skala.

Mnoho Slováků v posledním období začalo tankovat pohonné hmoty v Maďarsku a Polsku, kde je po opatřeních tamních vlád benzin či nafta levnější než na Slovensku.

UNAS organizovala blokády hraničních přechodů už před parlamentními volbami v roce 2020. Tehdejší vláda návrhům UNAS vyhověla jen částečně, a to ohledně úlev na mýtném. Nový kabinet, který vzešel z voleb, následně prosadil snížení sazeb silniční daně na autobusy, těžká nákladní vozidla, kamiony i návěsy.

Zdroje: