Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Slovenská prezidentka v Česku: Čaputová se setkala se Zemanem a vystoupila v Senátu

Slovenská prezidentka v Česku: Čaputová se setkala se Zemanem a vystoupila v Senátu
Právě na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila dnes slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přiletěla do Prahy | zdroj: TASR / Profimedia

Slovenska prezidentka Zuzana Čaputová se dnes setkala s prezidentem Milošem Zemanem, od předsedy Senátu Miloše Vystrčila obdržela nejvyšší ocenění Senátu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) s prezidentem Milošem Zemanem hovořila o pandemické i vnitropolitické situaci v Česku a na Slovensku. Řekla to novinářům při uctění památky výročí revoluce z roku 1989 u památníku na pražské Národní třídě. Za potlesku příchozích lidí položila kytici a svíčku. V předvečer 17. listopadu si tak připomněla 32. výročí sametové revoluce a pád komunismu v někdejším Československu.

„Dovolím si říct, že pan prezident velmi symbolicky vystihl návštěvu, že to je návštěva dvou přátel jako hlav států, která symbolizuje i velmi blízký a přátelský vztah našich národů,“ řekla Čaputová. Uvedla také, že si přeje, aby i další generace zažívaly takovou blízkost, jakou ona zažívá v České republice. Poznamenala, že ji cítila i na setkání se Zemanem, nebo když od předsedy Senátu Miloše Vystrčila dnes obdržela nejvyšší ocenění Senátu - stříbrnou pamětní medaili.

Právě na Vystrčilovo pozvání dnes Čaputová přiletěla do Prahy. Před setkáním v horní komoře Parlamentu hovořila v nemocnici zhruba půl hodiny se Zemanem, jako dar mu přinesla med a balík čajů.

Medaili Čaputová získala za mimořádnou péči o svobodu, pravdu, politickou kulturu a vládu práva. V děkovné řeči mimo jiné uvedla, že demokracie a její instituce čelí útokům, podkopává je egoismus, populismus, extremismus a také dezinformace, propaganda a negativní vliv sociálních médií. Podle slovenské prezidentky se pokoušejí narušit to, co je pro demokracii esenciální - mezilidskou důvěru a soudržnost společnosti. „Proto ji musíme chránit a stále obnovovat i prostřednictvím hledání rovnováhy mezi svobodou a zodpovědností. Nezůstávejme tolerantní k netolerantnosti,“ prohlásila.

Slovenská prezidentka také uvedla, že už v prvních letech po pádu komunismu v roce 1989 bylo jasné, že demokracie není stav, ale proces, ve kterém je třeba se neustále angažovat. „Věděli jsme, že stavíme dům, jehož praskliny ve zdech bude třeba neustále opravovat. Netušili jsme ale, že kromě stěn bude třeba opakovaně sanovat i jeho základy. Neočekávali jsme, že i fundamentální hodnoty se někdy stanou terčem zpochybňování, pohrdání nebo výsměchu. Že lež a nenávist se ve veřejné debatě jednou stanou tolerovaným jevem,“ prohlásila Čaputová.

Slovenská prezidentka rovněž řekla, že společný stát Čechů a Slováků byl postaven na masarykovských ideálech, které následně zpřetrhala válka a dlouhá desetiletí komunistického režimu. Podle Čaputové ale přetrval pocit blízkosti, sounáležitosti a schopnosti se vzájemně podporovat nebo inspirovat. Přála by si tento pocit společně přenést na co nejvíce dalších generací.

Čaputovou následně v jednacím sále horní komory čekala zhruba čtvrthodinová debata se studenty, jejichž předchůdci hráli významnou roli zejména v prvních dnech nenásilného svržení komunistické nadvlády, a které byli přítomni také předsedové obou parlamentních komor.

Do ČR Čaputová dorazila v době, kdy koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN sestavují novou vládu. Novinářům řekla, že při tvorbě kabinetu je důležité navzájem sladit očekávání a dohodnout co nejvíce věcí dopředu. „Aby případná křehkost potom nebyla na úkor schopnosti přijímat rozhodnutí,“ poznamenala.

Zdroje: