Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Slavík a pandemie: Hygiena dala pokuty šesti lidem, při předávání cen neměli respirátor

Slavík a pandemie: Hygiena dala pokuty šesti lidem, při předávání cen neměli respirátor
Karel Janeček na dotaz, zda patří mezi ty, kteří mají zaplatit pokutu, neodpověděl | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Pražská hygienická stanice udělila pokuty šesti účastníkům listopadového předávání hudebních cen Český slavík, kteří neměli nasazené respirátory.

Informoval o tom dnes server iROZHLAS.cz Výši pokuty ani jména potrestaných mluvčí hygieny Zbyněk Boublík nesdělil, protože správní řízení ještě neskončilo.

V sále Hudebního divadla Karlín podle televizních záběrů a fotografií sedělo několik lidí, kteří v rozporu s protiepidemickými opatřeními kvůli šíření koronaviru neměli na obličeji respirátor. Mezi nimi byl i majitel ankety Karel Janeček, který v lednu ohlásil kandidaturu na prezidenta.

Ředitelka stanice Zdeňka Jágrová po stížnostech na nenasazené respirátory avizovala, že se akcí bude její úřad zabývat. Po třech měsících hygienická stanice hlavního města rozhodla, že šest lidí musí zaplatit pokutu.

„Na základě vyhodnocených skutečností správní orgán identifikoval šest osob, které citované mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví skutečně porušily. V návaznosti na to byl těmto šesti osobám udělen správní trest - finanční sankce,“ řekl Boublík serveru.

Další podrobnosti vzhledem k pokračujícímu správnímu řízení nemohl sdělit. „Vzhledem k tomu, že správní řízení ještě není ukončeno, další podrobnosti k dané věci ze strany správního orgánu není možné sdělovat,“ odmítl mluvčí dotazy.

Janeček na dotaz IROZHLAS.cz, zda patří mezi ty, kteří mají zaplatit pokutu, neodpověděl.

Janeček při předávání cen, které v přímé přenosu vysílala televize Nova, mimo jiné kritizoval protiepidemická opatření vlády. Měla podle něj zásadní negativní dopad na kulturu a vedla k rozdělení společnosti. „Ta opatření jsou extrémní, a když je něco extrémní, tak je to špatně a je potřeba se proti tomu postavit,“ citoval tehdy Janečka server iDnes.cz.

TV Nova se proti tomu ohradila. Pořad totiž měla připravit externí firma pod Janečkovým vedením a televize do výběru hostů a obsahu nezasahovala. „Zároveň se tímto pořadem potvrdil trend, který nabývá na intenzitě – kdy jedinec nebo společnost produkuje nebo vyrábí pořad, v jehož rámci prezentuje svoje politické či společenské názory,“ prohlásila stanice s tím, že bude hledat právní cestu, jak tomu v budoucnu zabránit, informoval web iRozhlas.cz.

Zdroje:
ČTK, www.irozhlas.cz