Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Zelenskyj a Čaputová jednali o zvýšení dodávek plynu a o energetické bezpečnosti

Zelenskyj a Čaputová jednali o zvýšení dodávek plynu a o energetické bezpečnosti
Zelenskyj s Čaputovou hovořil kromě dodávek plynu také o bezpečnostní situaci kolem Ukrajiny a o bezpečnostní spolupráci obou zemí | zdroj: TASR / Profimedia

Zelenskyj a Čaputová dnes jednali o zvýšení dodávek zemního plynu z Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v dnešním telefonátu se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou dohodl, že příslušné úřady obou zemí budou jednat o trvalém zvýšení garantovaných kapacit pro přepravu zemního plynu ve směru ze Slovenska na Ukrajinu. Informovala o tom na svém webu kancelář Zelenského.

Hlavy obou států podle ní věnovaly zvláštní pozornost otázkám energetické bezpečnosti. „Na pozadí bezpečnostních rizik spojených s výstavbou plynovodu Nord Stream 2 je úzká spolupráce mezi Ukrajinou a Slovenskem důležitá pro posílení bezpečnosti dodávek energie,“ uvedl Zelenskyj v prohlášení.

Agentura Reuters ve čtvrtek s odvoláním na provozovatele ukrajinského systému pro přepravu plynu informovala, že Kyjev podepsal dohodu se slovenským přepravcem o zvýšení importu této suroviny ze Slovenska až o zhruba 55 procent.

Ukrajina pokrývá dovozem více než 30 procent své spotřeby plynu a Slovensko je pro dodávky ze zahraničí hlavní cestou. Ukrajina před několika dny také začala přijímat zemní plyn přes Maďarsko. Zemi se tak otevřela nová trasa dodávek v době, kdy hrozba války s Ruskem ohrožuje ukrajinskou energetickou bezpečnost, poznamenal Reuters.

Zelenskyj s Čaputovou dále hovořil mimo jiné o bezpečnostní situaci kolem Ukrajiny a o bezpečnostní spolupráci obou zemí, poznamenala agentura Interfax-Ukrajina. Ukrajinský prezident poděkoval za podporu Bratislavy týkající se suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, poznamenal server Ukrajinska pravda.

Čaputová se zatím k dnešnímu telefonátu nevyjádřila. Na začátku února ve svém projevu řekla: „Nedělejme kompromis v tom, co je principiální, tedy že každá země, včetně Ukrajiny, má právo se rozhodnout, kam chce patřit.“

„Když jednou toto právo upřeme Ukrajině, kde je záruka, že o něj nepřijdeme sami?“ podotkla Čaputová. Upozornila rovněž, že případný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou by pocítilo i Slovensko, třeba v podobě migrační vlny z Ukrajiny.

Zdroje: