Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Do Česka dorazí první část amerického vojenského konvoje, míří na cvičení na Slovensko

Do Česka dorazí první část amerického vojenského konvoje, míří na cvičení na Slovensko
Vojenská vozidla americké armády. Konvoj bude rozdělen do šesti částí a každá z nich následně i do pěti menších skupin, které po českých dálnicích pojedou s časovým odstupem kvůli plynulosti dopravy (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Do Česka dnes večer dorazí první část amerického vojenského konvoje, který z Německa zamíří na cvičení na Slovensko.

Celkem se přes české území bude přesouvat během necelého týdne v šesti konvojích asi 1500 amerických vojáků se 700 kusy techniky. Poslední z nich by měli Česko opustit za týden v úterý ráno. Návrat ze Slovenska je naplánován na druhou polovinu března.

Američtí vojáci vstoupí do České republiky na hraničním přechodu Rozvadov, po českých dálnicích pojedou kvůli plynulosti dopravy v menších skupinách. Přesun je naplánován na noční a ranní hodiny. Z Rozvadova zamíří k Ostrovu u Stříbra, kde mají v plánu technickou přestávku.

Ráno dorazí do Rančířova na Jihlavsku, kde pro ně česká armáda připravila stanový tábor. Po odpočinku znovu vyrazí na cestu ve večerních hodinách. Českou republiku opustí na hraničním přechodu Břeclav. Každá část konvoje v České republice stráví maximálně 48 hodin.

Armáda na twitteru uvedla, že v každé skupině bude na českých silnicích maximálně 20 vozidel. Řidiče vyzvala, aby dbali pokynů policie a nevjížděli do konvoje. „Nepředjíždějte, pokud nemáte jistotu, že předjedete celý konvoj,“ uvedla.

Americké konvoje v Česku

Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové se stejně jako v minulosti do cvičení zapojí 2. jezdecký pluk (2nd Cavalry Regiment), který je v současné době umístěn jako součást amerických vojenských sil v Německu. S sebou budou mít vojáci kolová obrněná bojová vozidla Stryker nebo terénní vozidla HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle - vysoce mobilní víceúčelové kolové vozidlo), vybaveni budou i logistickou podpůrnou technikou, jako jsou cisterny nebo podvalníky.

Na přesun konvoje bude ve spolupráci se státní policií dohlížet i Vojenská policie. „Celkově se na zabezpečení průjezdu bude podílet kolem 250 vojenských policistů, denně jich bude v akci asi 85 s přibližně 30 vozidly,“ uvedla armáda na svém webu www.army.cz.

Konvoj policisté převezmou vždy v Rozvadově, kde se s jeho zástupci domluví například na pauzách, na tankování nebo na komunikaci mezi vozy. Vojenští policisté také přeměří americká vozidla kvůli výškovým omezením na dálnici D1. Každou část kolony budou doprovázet tři vozidla Vojenské policie. V Praze je pak posílí další vůz.

„Další vojenští policisté, kteří s kolonou nejedou, budou na místech pro dotankování a odpočinek,“ uvedla armáda. Na slovenských hranicích konvoj předají svým slovenským kolegům. Do jeho přesunu budou zapojeni i příslušníci aktivní zálohy, kteří budou střežit stanový tábor v Rančířově.

Vojáci a technika armády USA se přes Česko přesouvali v minulosti už několikrát. Velkou pozornost vyvolal například konvoj asi 500 Američanů s více než stovkou vozidel, který projížděl Českem na jaře 2015 cestou ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků kritizujících Severoatlantickou alianci (NATO) a sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale nakonec americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců.

V dalších letech pak následovaly i početnější konvoje. Třeba v roce 2018 projelo Českou republikou dohromady asi 400 vozidel a 1000 vojáků americké armády. Naposledy projíždělo loni v květnu a červnu Českem zhruba 700 vojáků a 150 kusů techniky armády USA.

Zdroje: