Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Skupina Ukrajinců rozprodávala humanitární pomoc z EU – a nešlo o ojedinělý případ

Skupina Ukrajinců rozprodávala humanitární pomoc z EU – a nešlo o ojedinělý případ
Ukrajinská policie - ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Policie v Ternopilské oblasti na západě Ukrajiny odhalila skupinu, jejíž členové dováželi humanitární pomoc ze zemí Evropské unie a pak ji rozprodávali. Ukrajinská policie o tom informovala na svých internetových stránkách.

Čtyři lidé, kteří měli povolení ke vstupu do EU, vozili na Ukrajinu humanitární pomoc pro tamní armádu a pro lidi, kteří v důsledku ruské invaze přišli o domov. Věci si ale dělili mezi sebou a pak je prodávali dál. Šlo o neprůstřelné vesty, vojenské oblečení, taktické brýle, nože, potraviny, hygienické potřeby a věci pro děti, léky a lékárničky. Hodnotu těchto věcí, které zabavila při čtvrteční razii, policie odhadla na asi dva miliony hřiven (1,6 milionu korun).

Polská média uvádějí, že nejde o první případ, kdy se pomoc určená lidem v zemi čelící ruské agresi nedostala tam, kam měla. Koncem května byly ze skladu ve Lvově ukradeny vysoce kvalitní neprůstřelné vesty, které jedna polská nadace koupila pro ukrajinské vojáky. Policie v souvislosti s tímto případem zadržela tři lidi.

Zdroje: