Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Aktualizováno: Skončil nouzový stav se zákazem cestování mezi okresy

Aktualizováno: Skončil nouzový stav se zákazem cestování mezi okresy
Ode dneška končí zákaz cestování mezi okresy nebo noční vycházení | zdroj: MICHAL ŠULA / MAFRA / Profimedia

Ode dneška končí zákaz cestování mezi okresy nebo noční vycházení. O půlnoci vypršel po půl roce nouzový stav a opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Zároveň se do škol vrací žáci prvního stupně a do školek předškoláci.

(AKTUALIZOVÁNO) Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které prodlužuje limit setkávání na nejvýše dvě osoby, odkazuje na takzvaný pandemických zákon i zákon o ochraně veřejného zdraví. Opatření reguluje zejména provoz obchodů a služeb. Přímo omezení shromažďování se týká jeden odstavec pandemického zákona, který umožňuje zakázat veřejné či soukromé akce nebo omezit počet jejich účastníků. V opatření, které ministerstvo vydalo minulé pondělí ještě pod vedením Jana Blatného, se tento počet navyšoval na deset lidí uvnitř a 20 venku. Po kritice odborníků ho jeho nástupce Petr Arenberger o víkendu zpřísnil.

V zákoně k ochraně obyvatelstva před dalším rozšířením onemocnění COVID-19 způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2, takzvaném pandemickém zákoně, využívá ministerstvo druhý odstavec a jeho paragrafy B až E a I. Omezit setkávání pouze na dvě osoby uvnitř i venku i po skončení nouzového stavu umožňuje paragraf E. Obsahuje možnost zakázat nebo omezit veřejné či soukromé akce, kde se kumulují lidé „včetně stanovení maximálního počtu fyzických osob, které se jich mohou účastnit“. Zákaz se nesmí vztahovat na schůze a jednání orgánů veřejné moci či soudů nebo shromáždění podle zákona o právu shromažďovacím.

Ministerstvo zdravotnictví píše, že omezení setkávání má na epidemii zjevný vliv. „Přehled dostupné odborné literatury uvádí zákaz veřejného shromažďování a omezování soukromých shromáždění jako jedno z nejúčinnějších plošných opatření podle analýzy opatření přijatých v mnoha různých zemích a modelech epidemie založených na datech,“ píše se v odůvodnění.

V současné situaci, kdy se R pohybuje mezi 0,7 až 0,9, může redukce o 30 procent znamenat i obrácení trendu epidemie z poklesu na růst s reprodukčním číslem vyšším než 1. „Omezení shromažďování na dvě osoby je zároveň vysoce omezující, zasahující do přirozených práv a potřeb občanů se potkávat. Přesto v kontextu ostatních omezení působí toto omezení pravděpodobně společnosti menší škody, než jiná opatření, konkrétně než velký rozsah distanční výuky,“ uvádí dále ministerstvo.

(11:36, původní zpráva) Většina protiepidemických opatření zůstává i nadále v platnosti. S nouzovým stavem ale končí zákaz cestování mezi okresy, který platil s výjimkami například pro cesty do zaměstnání či za lékařem od začátku března. Pominul také zákaz nočního vycházení mezi 21 a 5 hodinou. Oproti očekávání se ale zatím neuvolní pravidla pro shromažďování.

Do lavic se dnes vrací žáci prvního stupně základních škol. Prezenční výuku obnoví také speciální školy a znovuotevřou se i školky, zatím ale jen pro předškoláky. Podmínkou prezenční výuky bude pravidelné testování. Školy se ale zatím neotevřou kvůli špatné epidemické situaci na Děčínsku, kde byl termín odsunut o týden.

V souvislosti s návratem části žáků do škol vláda rozhodla o otevření obchodů s dětským oblečením, s obuví a papírnictví. Na seznam znovuotevřených obchodů a služeb kabinet připojil také třeba čistírny, prádelny, zámečnictví, prodejny náhradních dílů pro auta a stroje nebo farmářské trhy. Ke zkouškám také mohou ode dneška přihlašovat své studenty autoškoly.

Otevření se týká i zoologických a botanických zahrad, které mohou obnovit provoz ve venkovních prostorech. Naplnit budou smět maximálně 20 procent kapacity. Mohou začít fungovat i knihovny. Mění se i režim ve věznicích či detenčních ústavech, kde jsou ode dneška opět povoleny návštěvy. Za odsouzenými, obviněnými a chovanci budou moct nově přijít dva lidé současně.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger dnes vládě předloží ke schválení opatření, podle něhož se venku a uvnitř mohou nadále setkávat jen dva lidé. Původně se mělo od pondělí moci setkávat venku až 20 lidí a uvnitř až deset, Arenberger ale mimořádné opatření svého předchůdce Jana Blatného zpřísnil. Jím vydané opatření je účinné ode dneška, kdy ho ale vláda musí také schválit. Kabinet bude jednat od 14 hodin. Ministři by se také mohli vrátit k debatě o častějším testování zaměstnanců ve firmách.

Zdroje: