Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Dva případy brazilské mutace covidu na Děčínsku. Češi nesmí cestovat do zemí s rizikem mutací

Dva případy brazilské mutace covidu na Děčínsku. Češi nesmí cestovat do zemí s rizikem mutací
Na Děčínsku se podle nového ministra zdravotnictví objevily dva případy brazilské mutace koronaviru | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Na Děčínsku se podle nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera objevily dva případy brazilské mutace koronaviru. I kvůli tomu se tam školy otevřou o týden později než jinde.

Ve Zlínském kraji, kde se o odkladu otevření škol také uvažovalo, se nakonec otevřou už v pondělí stejně jako jinde v ČR, potvrdil dnes ministr na tiskové konferenci.

„Zatím předběžně vím, že se to zřejmě dovezlo ze zahraničí. Budeme to samozřejmě dál trasovat a zjišťovat,“ řekl ministr. Podle něj je informace stará jen několik minut a nejsou známy podrobnosti.

Na možnou kritiku, že rodiče a školy ani v pátek nevědí, zda se školy otevřou, ministr reagoval, že oficiálně musí být opatření vyhlášeno až v sobotu odpoledne. „Pandemický zákon vyžaduje, aby to do 48 hodin bylo potvrzeno vládou. A ta zasedá v pondělí ve 14 hodin,“ dodal ministr.

Zákaz cestování do rizikových zemí

Zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru, bude podle ochranného opatření ministerstva zdravotnictví platit do konce května. Původně měl skončit v neděli. Od pondělí se k dosavadnímu seznamu států přidají Peru a Kolumbie.

Už více než měsíc platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření jihoafrické mutace koronaviru. Týká se to Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie, Zambie a Zimbabwe.

„Z důvodu globálního šíření nových variant viru, včetně doloženého importu tzv. jihoafrické mutace do ČR, a potřeby předejít dalšímu šíření na území ČR a maximálně zabraňovat dalšímu importu zejména jihoafrické a brazilské mutace, bylo rozhodnuto o zákazu vstupu všem občanům ČR a cizincům s bydlištěm v ČR do zemí s extrémním rizikem nákazy těmito mutacemi,“ uvedlo ministerstvo.

Výjimku mají cesty, které nelze odložit a byly předem oznámeny ministerstvu zahraničí.

Zdroje: