Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Síkela chce od Evropské komise posudky k dotacím pro Penam na výrobu toastů

Síkela chce od Evropské komise posudky k dotacím pro Penam na výrobu toastů
„Důkazní materiály související s prošetřením případného uvedení neúplných či nepravdivých údajů projektu jsou zásadní i pro řízení o odnětí dotace, které je ministerstvo připraveno paralelně vést,“ uvedl Síkela | zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Ministr Jozef Síkela chce od Evropské komise posudky k dotaci pro Penam.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zaslal Evropské komisi (EK) dopis, ve kterém žádá o posudky k dotaci na stavbu linky na výrobu toastového chleba v pekárně společnosti Penam. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka.

Komise již dříve rozhodla, že 100 milionů korun neproplatí, projekt podle Bruselu nebyl inovativní. Pokud se prokáže, že dotace byla neoprávněná, chce ministerstvo po firmě požadovat vrácení peněz do státního rozpočtu. Zatím k tomu ale nemá dost materiálů. Penam patří do holdingu Agrofert.

„Důkazní materiály související s prošetřením případného uvedení neúplných či nepravdivých údajů projektu jsou zásadní i pro řízení o odnětí dotace, které je ministerstvo připraveno paralelně vést,“ uvedl Síkela. Dopis adresoval eurokomisařce pro soudržnost a reformy Elise Fereirrové.

O tom, že by stát mohl po firmě vrácení peněz žádat, informoval v roce 2020 někdejší ministr Karel Havlíček. Agrofert už dříve sdělil, že firma na unikátnosti linky trvá. Penam patří Agrofertu od roku 2004. Majitelem byl bývalý premiér Andrej Babiš, později firmu vložil do svěřenských fondů.

K projektu Pekárny Zelená louka má ministerstvo zatím od Evropské komise k dispozici pouze jeden odstavec v auditní zprávě.

„Auditoři v něm říkají, že zástupci Evropské komise by tomuto projektu za inovativnost přidělili méně bodů. Ministerstvo průmyslu a obchodu opakovaně EK žádalo o posudky, z nichž závěr auditu vychází, komise je však stále neposkytla,“ sdělil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha. Bez posudku EK nemá podle něj resort k dispozici podrobnější informace o tom, v čem audit shledal porušení podmínek, ani argumentaci či důkazy pro případné odnětí dotace.

Server iROZHLAS dnes uvedl, že Brusel nechal projekt ohodnotit trojicí svých expertů. Inovativní podle nich nebyl, dali by mu maximálně 30 bodů ze sta. Dotaci podle nich dostat neměl. Byl to rozdílný závěr proti českým expertům, kteří projekt hodnotili dříve a doporučili dotaci schválit. Poslední expertizu pak zadalo ministerstvo průmyslu loni. Podle serveru tento expert ohodnotil projekt 64 body ze 100.

Firma od začátku tvrdí, že podmínky pro získání dotace dodržela. „Technologie obsahuje unikátní přírodní pšeničný kvas, vakuové hnětení těsta a ‚clean room‘ pro ultra čisté výrobní prostředí,“ vysvětlil dříve Agrofert. Výsledkem jsou podle něj zdravější, vláčnější a chutnější toasty bez konzervantů.

Podle MPO existuje důvodná obava, že pokud by se případné rozhodnutí o odnětí dotace opíralo pouze o názor auditorů Evropské komise, neobstojí u potenciálního soudního sporu před českým soudem. "Pokud by se prokázalo pochybení, začal by proces odnětí dotace. Pro tyto kroky však MPO aktuálně stále nemá potřebné podklady," dodalo ministerstvo.

Zdroje: