Dnes je čtvrtek 9. května 2024., Svátek má Ctibor
Počasí dnes 9°C Polojasno

Státní zastupitelství poslalo spis ke kauze Čapí hnízdo do Sněmovny

Státní zastupitelství poslalo spis ke kauze Čapí hnízdo do Sněmovny
Andrej Babiš vinu dlouhodobě odmítá, stíhání je podle něj politické a na objednávku | zdroj: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Pražské městské státní zastupitelství dnes odpoledne předalo spis ke kauze Čapí hnízdo mandátovému a imunitnímu výboru Sněmovny.

Zastupitelství opět žádá o vydání premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání. ČTK to sdělil mluvčí žalobců Aleš Cimbala. Kauza se týká údajného dotačního podvodu.

Babiš po říjnových sněmovních volbách znovu získal poslaneckou imunitu. Jeho stíhání je přerušeno, o vydání nyní bude muset znovu rozhodnout Sněmovna v novém složení. Babiš vinu dlouhodobě odmítá, stíhání je podle něj politické a na objednávku.

„Spisový materiál související s věcí v mediálním prostoru označovanou jako kauza Čapí hnízdo byl dnešního dne okolo 13:30 hodin předán mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Spisový materiál byl poskytnut (...) v souvislosti s potřebou členů mandátového a imunitního výboru seznámit se s podklady pro posouzení a rozhodnutí o žádosti zdejšího státního zastupitelství o vydání poslance k trestnímu stíhání,“ uvedl Cimbala.

Mandátový a imunitní výbor vydává doporučení plénu, zda má poslance k stíhání vydat, nebo ne. Poslance ani senátora totiž nelze podle ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Šéfkou výboru je Helena Válková.

Kromě Babiše je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). I ona v minulosti odmítla protizákonné jednání. Policie oba obviněné stíhá kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačnímu podvodu.

Cimbala dodal, že součástí předaného spisového materiálu je i znalecký posudek. Server Seznam Zprávy už dříve uvedl, že dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch zadal soudnímu znalci ověřit, zda byl na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo zfalšován podpis premiérova syna Andreje Babiše mladšího, který byl v kauze také původně obviněn a jeho stíhání bylo později zastaveno. Podle webu Babiš mladší během zářijového výslechu zpochybnil, že jeho podpis na smlouvě k nabytí čtyř akcií Farmy Čapí hnízdo je autentický.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Zdroje: