Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Aktualizováno: Sestřelili vrtulník s Michaelou Tichou islamističtí teroristé?

Aktualizováno: Sestřelili vrtulník s Michaelou Tichou islamističtí teroristé?
Pietní rozloučení s Michaelou Tichou | zdroj: Profimedia

Příčinou pádu vrtulníku na vojenské misi na Sinaji, při němž zemřela i štábní praporčice Michaela Tichá, nemusela být podle Miloše Zemana nehoda, mohlo jít o útok islámských radikálů. Armáda nicméně takové informace nemá. Tichá je první vojákyní české armády, která zemřela při plnění úkolů na zahraniční misi.

"Jsme součástí boje proti islámskému terorismu, který se nyní opět projevil ať už ve Francii, nebo v Rakousku, a který samozřejmě ohrožuje i nás. Bude mi ctí 28. října příštího roku vyznamenat vojákyni, která padla v tomto boji. Mimochodem nejsem si zcela jist, zda to byla dopravní nehoda, protože na Sinajském poloostrově působí islámští radikálové a není vyloučeno, že ten vrtulník sestřelili. Doufám, že se to řádně vyšetří," řekl Zeman na velitelském shromáždění české armády.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata uvedl, že takové informace armáda nemá. "Každopádně na místě je vyšetřovací tým americké armády, který celou věc bude vyšetřovat. Nejsme schopni dneska předjímat," řekl. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na dotaz ČTK, z jakých informací Zeman vycházel, odpověděl, že "je to logické podezření, které vychází ze situace na Sinaji". "Proto pan prezident žádá důkladné vyšetření," dodal.

Tichá zahynula v troskách vrtulníku UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu. Zřítil se 12. listopadu nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře. Stroj patřil k mezinárodní misi MFO (Multinational Force and Observers - Mnohonárodní síly a pozorovatelé), která dohlíží na dodržování izraelsko-egyptské mírové dohody. Bezprostředně po nehodě se za příčinu označovaly technické problémy vrtulníku. Při nehodě zemřelo šest dalších vojáků, pět Američanů a jeden Francouz. Další americký voják utrpěl těžká zranění. Záležitost podle armády vyšetřují MFO a Američané, výsledky zatím nejsou.

Ostatky zemřelé z Egypta přivezl předminulý týden do Kbel vojenský speciál. Na letecké základně se po příletu uskutečnila krátká pieta, které se zúčastnili zástupci armády i státu včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Pátečního rozloučení s Tichou se pak kvůli hygienickým opatřením mohlo zúčastnit jenom 15 lidí. Na obřadu byli rodinní příslušníci, ale zástupci armády a další mohli ještě před jeho začátkem v obřadní síni položit květiny. Zemřelé vojákyni se poklonil například náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Tichá byla na Sinaji příslušnicí 8. úkolového uskupení české armády, kde se starala o logistiku české jednotky. Do armády podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška nastoupila v roce 2017, v Egyptě byla jako rotmistryně na své první zahraniční misi.

Zeman, Babiš i Metnar podpořili modernizaci armády

Zeman v projevu na shromáždění rovněž podpořil úsilí armády o zvýšení bojeschopnosti. Podmínkou je podle něho zapojení českého zbrojního průmyslu a nakupování moderních technologií, které se osvědčily v boji. Podpořil například nákup dronů z Izraele. Řekl také, že lidé se nemají nechat zmást těmi, kteří rozsévají antiruskou a antičínskou hysterií, a škodí tak pouze ekonomickým zájmům. Za nepřítele označil islámský terorismus.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na velitelském shromáždění řekl, že škrty spojené s finanční krizí z let 2008 a 2009 vážně narušily schopnost armády bránit stát před vnějším napadením. Taková chyba se podle něj nesmí opakovat. Připomněl tak spor o státní rozpočet, který ministerstvu obrany na příští rok určuje 85,4 miliardy korun. KSČM podmiňuje podporu rozpočtu škrty ve výdajích na obranu ve výši deseti miliard.

Také premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl na shromáždění veškeré snahy o to, aby se nezvyšoval armádní rozpočet. Chce prý naopak podpořit růst rozpočtu na obranu a pracovat na zvýšení počtu vojáků. Obrana by podle návrhu rozpočtu na příští rok měla hospodařit s částkou 85,4 miliardy korun a podle řečníků v koronavirové krizi ukázala, že se na ni může Česko spolehnout.

Zdroje: