Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

'Ir' s českými kořeny bude řídit klimatickou politiku americké vlády

'Ir' s českými kořeny bude řídit klimatickou politiku americké vlády
John Kerry, vnuk Fritze Kohna, rodáka z Horního Benešova. | zdroj: Profimedia

Ve vládě amerického prezidenta Joea Bidena bude patrná česká stopa.

John Kerry, v letech 2013 až 2017 (za prezidentství Baracka Obamy) šéf americké diplomacie, se vrací do administrativy. V týmu prezidenta Joea Bidena bude mít na starost klimatické změny.

Kerry bude zastávat funkci 'klimatického cara' a koordinovat práci několika vládních agentur, které mají v popisu práce ochranu životního prostředí.

Do americké vlády se tak vrátí člověk s českými kořeny. Kerryho pradědeček žil v devatenáctém století v městečku Bennish, nyní Horní Benešov, které leží v podhůří Jeseníků. Jmenoval se Benedikt Kohn, byl to německý žid a pracoval v tamním pivovaru jako sládek.

V Horním Benešově se také v roce 1873 narodil Kerryho dědeček Fritz. Když Benedikt Kohn v roce 1876 zemřel, vdova se s Fritzem odstěhovala do Vídně.

Fritz tam později pracoval prokurista a v roce 1901 požádal na matrice o změnu příjmení na Frederick Kerry. Úřad mu vyhověl. Frederick (Fred) hned nato konvertoval, stal se katolíkem.

Tři roky poté odplul do Ameriky, kde vlastnil obchod s obuví. V roce 1921, kdy mu šly špatně obchody, se zastřelil. John Kerry, narozený v roce 1943, tedy svého 'benešovského' dědečka nikdy nepoznal.

Ir jako poleno?

John Kerry žil v Bostonu a byl dlouholetým senátorem za stát Massachusetts. Vykládal o svém irském původu a opíral se o hlasy početné komunity irských přistěhovalců. Jinými slovy, těžil ze svého příjmení.

Snímek obrazovky (973) John Kerry na snímku z roku 1971 s Johnem Lennonem v New Yorku během demonstrace proti válce ve Vietnamu. | zdroj: Facebook

V roce 2004, kdy získal nominaci za demokraty a kandidoval v prezidentských volbách proti Georgi Bushovi juniorovi, však genealog Felix Gundacker pracující pro deník The Boston Globe vypátral, že politikův dědeček se narodil v městečku Bennish.

Kerry, manžel Teresy Heinzové, spolumajitelky kečupového impéria, potom ujišťoval, že o svém skutečném původu do té doby nic nevěděl.

John Kerry bude koordinovat plán, jak do roku 2050 dosáhnout nulových emisí.

V Horním Benešově mu hned udělili čestné občanství a těšili se na okamžik, až k nim přijede americký prezident. Jenže Kerry volby prohrál a do města beztak nikdy nezavítal. Přijel tam v roce 2013 jen jeho bratr Cameron Kerry. Bylo to v době, kdy John sloužil jako ministr zahraničí.

Návrat k zeleným plánům

Patří se připomenout, že John Kerry bojoval v roce 1966 ve Vietnamu, kde získal celkem pět medailí za statečnost. Vrátil se však otřesen, válku nazval barbarstvím a postavil se do čela organizace Vietnamští veteráni proti válce. Později se jako senátor zasadil o obnovení diplomatických styků s Vietnamem.

"Amerika bude brzy mít vládu, která bere klimatickou krizi jako téma národní bezpečnosti."

V reakci na funkci, kterou mu Biden nabídl, Kerry na svůj twitterový účet napsal: "Amerika bude brzy mít vládu, která bere klimatickou krizi jako téma národní bezpečnosti."

Je patrné, že 'Bidenova Amerika', která začne úřadovat v lednu, se vrátí k Pařížské dohodě o klimatu, kterou za americkou vládu v roce 2016 podepsal právě Kerry (s vnučkou na klíně). V nové funkci bude klimatický car koordinovat plán, jak do roku 2050 dosáhnout nulových emisí.

Zdroje:
CNN, Boston Globe, Wikipedie.cz