Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Senát USA označil Putina za válečného zločince. Biden má oznámit finanční pomoc Ukrajině

Senát USA označil Putina za válečného zločince. Biden má oznámit finanční pomoc Ukrajině
Biden má dnes oznámit dodatečnou bezpečnostní pomoc v objemu 800 milionů dolarů (zhruba 18 miliard korun) Ukrajině, aby se mohla bránit ruské invazi | zdroj: Profimedia

Senát USA označil Vladimira Putina za válečného zločince, vyzval soud v Haagu k vyšetřování. Americký prezident má dnes oznámit dodatečnou bezpečnostní pomoc Ukrajině.

„Nemůže uniknout skládání účtů.“

Senát USA v úterý jednomyslně schválil rezoluci, která označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince a vyzývá Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu a ostatní státy k vyšetřování ruské armády kvůli případným válečným zločinům spáchaným během ruské invaze na Ukrajinu. Podle agentury Reuters šlo o vzácný projev jednoty v hluboce rozdělením Kongresu.

„Všichni jsme se v této komoře spojili, demokraté i republikáni, abychom řekli, že Vladimir Putin nemůže uniknout skládání účtů za zvěrstva spáchaná na Ukrajincích,“ prohlásil lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer ještě před hlasováním.

Rezoluci, kterou předložil republikánský senátor Lindsey Graham, schválili senátoři z obou stran.

Rusko nazývá svou invazi na Ukrajinu „zvláštní vojenskou operací“, jejímž cílem je demilitarizovat a „denacifikovat“ Ukrajinu. Putin také Ukrajinu označil za kolonii USA s loutkovým režimem a zemi bez tradice nezávislé státnosti. Rusku se zatím nepodařilo ovládnout žádné z deseti největších ukrajinských měst, ale v mnohých z nich ostřeluje civilní cíle.

Peníze a ukrajinská ekonomika

Americký prezident Biden má dnes oznámit dodatečnou bezpečnostní pomoc v objemu 800 milionů dolarů (což je zhruba 18 miliard korun) Ukrajině, aby se mohla bránit ruské invazi. Podle tiskových agentur to v úterý večer sdělil nejmenovaný vysoce postavený činitel Bílého domu.

Americký prezident má oznámení učinit po dnešním proslovu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před Kongresem Spojených států prostřednictvím videomostu. Ten je plánovaný na 14:00 SEČ a šéf Bílého domu se má k pomoci Ukrajině vyjádřit v 16:45 SEČ.

Dohromady by tak měly USA Ukrajině během uplynulého týdne přislíbit pomoc ve výši jedné miliardy dolarů.

Ukrajina však bude potřebovat pomoc i na obnovu celé své ekonomiky. Ukrajinský premiér Denis Šmygal v úterý večer vyčíslil dosavadní přímé škody způsobené ruskou agresí na 565 miliard dolarů.

Zdroje: