Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Macron chce v telefonátech s Putinem pokračovat. S výsledky ale není spokojen

Macron chce v telefonátech s Putinem pokračovat. S výsledky ale není spokojen
„Evropa nemůže žít v bezpečí a v míru, pokud nebude mluvit s Ruskem,“ dodal Macron a zdůraznil, že ohledně celé záležitosti není naivní | zdroj: Profimedia

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce pokračovat v hovorech se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Dosud přitom tyto telefonáty neměly v podstatě žádný vliv na ruskou agresi na Ukrajině, napsal dnes web Politico.

„Nemůžu říct, že bych byl spokojený (s výsledky), ale musíme pokračovat,“ uvedl Macron k jednáním v předvolebním diskuzním pořadu stanice TF1, kde se setkal s dalšími kandidáty do dubnových prezidentských voleb.

Macron a Putin si za poslední měsíc volali nejméně desetkrát, naposledy v sobotu společně s německým kancléřem Olafem Scholzem. Série telefonátů vyvolala u kritiků pochybnosti o Macronově strategii. Podle nich může dialogem podporovat ruskou propagandu.

„Naším úkolem... je pokusit se zastavit tuto válku, aniž bychom se do ní zapojili,“ uvedl francouzský prezident v odpovědi na dotaz jednoho z moderátorů, o čem ještě mohou s Putinem jednat.

Macron řekl, že se při rozhovorech snaží „zlomit logiku“ ruské hlavy státu a zároveň udržet otevřenou komunikační linku, aby bylo do budoucna možné jednat o věcech, jako jsou humanitární koridory, ochrana jaderných elektráren nebo dokonce možné východisko z konfliktu.

„Evropa nemůže žít v bezpečí a v míru, pokud nebude mluvit s Ruskem,“ dodal Macron a zdůraznil, že ohledně celé záležitosti není naivní.

Ruská vojska 24. února překročila hranice s Ukrajinou. Moskva předtím opakovaně odmítala tvrzení Západu, že se sousední zemi chystá napadnout, a nyní trvá na tom, že jde o „speciální vojenskou operaci“. Putina v Rusku navštívil od počátku invaze zatím jediný státník, izraelský premiér Naftali Bennett.

Zdroje: