Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Šéfové států EU zahájili summit o Rusku a Ukrajině, Biden dorazí později

Šéfové států EU zahájili summit o Rusku a Ukrajině, Biden dorazí později
Šéfové sedmadvaceti zemí Evropské unie by dnes spolu s Bidenem měli probrat otázku, jak přesvědčit Rusko k ukončení invaze na Ukrajině | zdroj: Profimedia

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie zahájili v Bruselu summit věnovaný dalšímu společnému postupu vůči Rusku a pomoci Ukrajině, která už měsíc čelí ruské vojenské agresi.

Vrcholná schůzka začala jednáním s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou. Americký prezident Joe Biden, který se stejně jako lídři Francie, Německa či Itálie zdržel na summitu ekonomicky vyspělých zemí G7 v bruselské centrále Severoatlantické aliance, se k unijnímu zasedání připojí později večer.

Šéfové sedmadvaceti zemí Evropské unie by dnes spolu s Bidenem měli probrat otázku, jak přesvědčit Rusko k ukončení invaze na Ukrajině.

Měsíc od začátku ruského útoku chtějí lídři zemí EU ukázat pokračující jednotu Západu, avšak na přijetí nových sankcí neměli ještě krátce před summitem shodný názor. Biden hodlá podle diplomatů přesvědčit EU, aby podobně jako USA zacílila sankce na dovoz ruských energií a chce evropské partnery ujistit o nových dodávkách amerického zkapalněného plynu.

Některé unijní země v čele s Německem však s ohledem na vlastní hospodářství odmítají volání Polska a pobaltských států po embargu na dovoz ruské ropy nebo plynu. Řada evropských lídrů před jednáním připouštěla další přitvrzení sankcí až v případě, že k tomu Rusko dá nový důvod. 

Zdroje: