Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Šéf ruské ropné firmy zemřel po pádu z okna. Kritizoval Putinovu válku

Šéf ruské ropné firmy zemřel po pádu z okna. Kritizoval Putinovu válku
Ravil Maganov s Vladimirem Putinem a Řádem za státní služby, který mu v roce 2014 ruský prezident udělil. Tehdy byl loajální. | zdroj: Profimedia

Předseda představenstva a viceprezident ropné společnosti Lukoil Ravil Maganov zemřel za podivných okolností. Jeho tělo našli před nemocnicí v Moskvě. Byl to jeden z nejvýše postavených Rusů, který pozvedl hlas proti invazi na Ukrajinu.

Agentura TASS informovala, že ve čtvrtek ráno vypadl z okna nemocnice.

Sedmašedesátiletý Maganov byl v nemocnici na rutinní kontrole po infarktu, který před lety prodělal, píše agentura.

Miliardář vypadl ze šestého patra. Na místě je policie.

Hlavní budova Ústřední klinické nemocnice, kde se tragédie stala, je v rekonstrukci, upozorňuje agentura Interfax. Proto tam nejsou žádné bezpečnostní kamery.

Ruská média zmiňují hypotézu, že Maganov mohl jít kouřit a nešťastnou náhodou upadl. Na okně byl nalezen balíček cigaret.

Představenstvo ruské společnosti se v březnu kriticky vyjádřilo k ruské agresi na Ukrajině.

V prohlášení Lukoilu z 3. března (tady) se píše: „Představenstvo společnosti LUKOIL vyjadřuje své nejhlubší znepokojení nad tragickými událostmi na Ukrajině. Vyzýváme k co nejrychlejšímu ukončení ozbrojeného konfliktu a vyjadřujeme upřímný soucit s všemi oběťmi, které tato tragédie zasáhla. Důrazně podporujeme trvalé příměří a řešení problémů prostřednictvím seriózních jednání a diplomacie.“

Maganov, kterému Putin dříve udělil vysoké státní vyznamenání, ruského prezidenta vyzval, aby ukončil „zvláštní operaci“, což je v Rusku úřední název invaze na Ukrajinu a války v sousední zemi.

Je to další ze série záhadných úmrtí vysoce postavených lidí v Rusku. Celkem je známých sedm těchto kauz. Nejznámější jsou případy Sergeje Protoseňa, finančního ředitele ropné společnosti Tarkosaleněftěgaz, a viceprezidenta Gazprombanky Vladislava Avajeva. Oba zemřeli za záhadných okolností i s rodinnými příslušníky.

Lukoil je druhá největší těžařská korporace v Rusku po státní společnosti Rosněfť. Do roku 2014, než ji převzal maďarský MOL, provozovala síť čerpacích stanic v Česku.

Zdroje:
TASS, Interfax, Euroweekly