Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Šéf brněnského Národního divadla dal výpověď. Nelíbí se mu politikaření

Šéf brněnského Národního divadla dal výpověď. Nelíbí se mu politikaření
Daniel Dvořák | zdroj: Mediafax

AKTUALIZOVÁNO. Ředitel Národního divadla v Brně Daniel Dvořák dal výpověď. Stěžuje si na nedostatečné financování divadla, které brání jeho rozvoji, pokusy řídit divadlo nikoli odborně, ale politicky a na nechuť města Brna problémy řešit. Na post ředitele divadla vypsal jeho zřizovatel, jimž je město, již před časem konkurz. Dvořák se o něj chtěl opětovně ucházet. 

Dvořák uvádí, že divadlo je dlouhodobě podfinancované, což "podvazuje jeho kvalitativní rozvoj a vzhledem k Evropě mu uzavírá možnosti, které jsou v jeho kategorii obvyklé". Z toho podle něj plynou potíže s odměňováním divadelníků. 

Dále si stěžuje na zvyšující se pokusy zasahovat do chodu divadla nikoli z odborných, ale politických hledisek. Uvádí, že panuje zjevná nechuť města systémově řešit a potíže mírnit. "Současný stav je takový, že je na post ředitele vypsáno výběrové řízení," řekl bez dalších podrobností mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Primátor Roman Onderka (ČSSD) je momentálně v zahraničí. 

Fantasmagorická zpráva

Město již před časem vypsalo výběrová řízení na posty ředitelů svých příspěvkových organizací, aby tak jejich současní představitelé obhájili v konkurenci svoji práci. 

Dvořák se rozhodl, že do konkurzu půjde. Potvrdil to ještě počátkem září na jedné z akcí divadla. Přihlášky do konkurzu lze poslat do konce října. Město pak rozhodne. 

Jako ředitel Národního divadla Brno byl Dvořák kritizován za údajné chyby v hospodaření instituce, a divadelní odboráři několikrát vyzvali magistrát k jeho odvolání. Dvořákovi kritici vycházeli zejména z takzvané Adámkovy zprávy, kterou vypracoval dnes už bývalý ekonomický náměstek divadla René Adámek. Ten prý během svého krátkého působení v divadle narazil na mnoho nesrovnalostí. Dvořák Adámkovu zprávu označil za "fantasmagorickou".

Magistrátní audit, který skončil letos v březnu, nezjistil žádná závažná porušení předpisů. Dvořákovi odpůrci v něm přesto našli fakta, která pokládají za důkazy o špatném hospodaření. Dvořák u některých bodů auditu přiznal pochybení, kritiku na svoji adresu ale označil za jednostrannou a účelovou.