Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Sedmnáct milionů za informaci o útoku na prezidentský vrtulník v Kolumbii

Sedmnáct milionů za informaci o útoku na prezidentský vrtulník v Kolumbii
Stopy po střelách na vrtulníku kolumbijského prezidenta | zdroj: Profimedia

Kolumbie nabízí odměnu ve výši tří miliard pesos (zhruba 17 milionů Kč) za poskytnutí informace o pátečním útoku na helikoptéru, kterou letěl prezident Iván Duque.

Střelba vrtulník zasáhla, ale nikoho nezranila. Její původci zatím nejsou známi.

Helikoptéra se ocitla pod palbou, když se blížila k letišti v Cúcutě u hranic s Venezuelou. Podle zveřejněných fotografií a videí střelba stroj na několika místech proděravěla. Hlava státu útok po přistání v pohraničním městě Cúcuta odsoudila jako „zbabělý atentát“.

Na palubě stroje byl kromě Duqueho také ministr obrany Diego Molano. Právě ten přišel s nabídkou odměny za jakoukoli informaci, která by napomohla odhalení viníků. Policie oznámila, že v Cúcutě byly nalezeny dvě zbraně, které byly k útoku použity. Jde o útočnou pušku AK-47 (kalašnikov), a pušku ráže 7,62 milimetru. Poslední jmenovaná zbraň podle šéfa národní policie Jorgeho Vargase, který se k případu vyjádřil na twitteru, nese „známky venezuelských ozbrojených sil“.

Kolumbie dříve obvinila Venezuelu, že poskytuje útočiště ozbrojeným povstalcům, což Caracas odmítá. Duque byl před odletem do Cúcuty na návštěvě v pohraničním regionu Catatumbo, který je známý pěstováním koky, klíčové ingredienci kokainu, a působením gerily Vojsko národního osvobození (ELN).

V Cúcutě si minulé úterý vyžádal 36 zraněných výbuch bomby nastražené v automobilu na vojenské základně. Úřady pachatele zatím neodhalily, ale podezírají právě ELN. Nevyloučily ani zapojení bývalých členů Revoluční ozbrojených sil Kolumbie (FARC).

Zdroje: