Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Kolumbie řeší dilema: Co s hroším dědictvím drogového barona?

Kolumbie řeší dilema: Co s hroším dědictvím drogového barona?
Za 28 let od smrti narkobarona se stádo řádně rozrostlo. | zdroj: Profimedia

Když byl den po svých 43. narozeninách v prosinci 1993 zastřelen kolumbijský drogový boss Pablo Escobar, zůstalo po něm trochu netradiční dědictví. Čtyři hroši, které si přivezl do soukromé zoo na svém ranči. Necháno napospas přírodě, se za téměř 30 let malé stádo rozrostlo na minimálně 80 kusů. 

Obří mazlíčci měli rozšířit soukromou zoologickou zahradu na Escobarově ranči. Ten se po jeho vraždě postupně změnil v zábavní park a o hrochy bylo postaráno jen rámcově. Hrochům se v Kolumbijské přírodě velmi daří, a tak v okolí Escobarova původního sídla vznikla druhá největší hroší populace mimo Afriku.

V současné době stádo „kokainových hrochů“ čítá mezi 80 a 100 kusy, přičemž zvířata se rozšířila i do vzdálenějšího okolí, kde hrozí střety s lidmi. Na druhou stranu skupina volně žijících afrických zvířat láká turisty, což místní úřady staví před složitou otázku.

Zacházet s hrochy jako s invazivními škůdci, co nemají ve volné přírodě mimo Afriku co dělat? Nebo stádo jen lehce populačně korigovat, zajistit ochranu lidí a těžit z turismu?

Zdroje:
Profimedia, Vlastní