Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Rytíři, tanky a kosmonauti zatýkající opozici: Divoký státní svátek v Moskvě

Rytíři, tanky a kosmonauti zatýkající opozici: Divoký státní svátek v Moskvě
Když slavit, tak ať to stojí za to. Opoziční protest na Den Ruska | zdroj: Profimedia

Den Ruska je státní svátek, kterému Rusové moc nerozumí. Slaví se vyhlášení suverenity RSFSR, tedy začátek konce Sovětského svazu, a to se v nostalgizující Putinově říši moc nenosí. Vždyť sám ruský prezident označil rozpad SSSR za geopolitickou katastrofu, tak jaképak oslavy? 

V Moskvě se snažili z této lechtivé situace elegantně vybruslit. Na Tverské třídě, centrální moskevské ulici vedoucí ke Kremlu, uspořádali historický festival. Návštěvníci mohli naživo sledovat slavná vítězství ruského státu. Ochotníci převlečení za rytíře se mydlili nedaleko radnice a úplně na konci ulice, nedaleko Kremlu, mířil na sídlo ruských prezidentů dělem tank T-34.

Novodobou historii se rozhodla ztvárnit ruská opozice. Její předák, Alexej Navalnyj vyzval své stoupence, aby přišli do centra a vyjádřili svůj nesouhlas s vládním režimem. Sám na Tverskou třídu nedošel, policie ho zadržela, sotva vyšel ze svého domu. To však nezabránilo opozičníkům, aby na dohled kremelských věží neuspořádali vlastní festival.

Jak se slavilo i protestovalo v Moskvě se můžete podívat v následující videoreportáži přímo z místa dění.

Rytíři a dělo

Historická vítězství Ruska. Před zraky diváků si to rozdávali rytíři a na druhém konci ulice, pod hradbami Kremlu, stála expozice druhé světové války.

zdroj: Jiří Just

Děti s bajonetem

Kdyby Vladimir Putin vykoukl z kremelské věže, viděl by, jako jeho nejmladší občané trénují bajonetový útok. Byl by spokojen?

zdroj: Jiří Just

Dav skandující 'Putin je chuj'

Ve stejnou chvíli, co děti bodali do imaginárního nepřítele se na začátku Tverské ulice shromáždila ruská opozice. Podle policie se protestů zúčastnilo okolo 4,5 tisíce lidí. Odpůrci režimu hovoří dvojnásobném počtu účastníků.

Kromě tradičních hesel o Rusku bez Putina a korupce, pryč s carem, demonstranti nečekaně skandovali i Milujeme Rusko.

zdroj: Jiří Just

Nástup policie

Policejní těžkooděnci, v Rusku přezdívaní kosmonauti, zmáčkli protestující u vchodu na festival a nedala jim projít dál. Nejdříve odpůrce režimu obklíčila, poté ohradila a nejaktivnější posléze začala zatýkat.

zdroj: Jiří Just

Zatýkání

Do připravených antonů naložil známé tváře ruské opozice i její řadové stoupence. Policisté se s nikým nemazlili. Neváhali si do demonstrantů bouchnout nebo s nimi brutálně hodit na zem.

Podle údajů ruského lidskoprávního webu OVD info bylo pouze v Moskvě zadrženo přes 860 lidí. Police tvrdí, že chytila pouze 150 narušitelů veřejného pořádku.

K zatýkání odpůrců Vladimira Putina se přidali i ochotníci. Muž převlečený za příslušníka stalinské tajné služby NKVD předává do rukou policisty opozičníka, který vykřikoval hesla proti ruskému vůdci.

A borec na konec. Stoupenec ruského prezidenta Vladimira Putina vypráví, že mu nevadí korupce, když ho náhle popadnou policisté a odtáhnou do antonu. Nebyl čas lámat si hlavu kdo je kdo, rozkaz zněl jasně.

Zdroje:
Vlastní