Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ryanair uspěl u soudu EU se stížností na několikamiliardovou státní pomoc pro Lufthansu

Ryanair uspěl u soudu EU se stížností na několikamiliardovou státní pomoc pro Lufthansu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair uspěla u druhého nejvyššího soudu EU s žalobou, ve které napadla schválení státní pomoci v objemu šesti miliard eur (140,6 miliardy Kč) pro německé aerolinky Lufthansa.

Německo v roce 2020 zorganizovalo pro aerolinky pomoc v souvislosti s dopady pandemie nemoci covid-19 na cestovní ruch a leteckou dopravu. Soud nyní zrušil rozhodnutí Evropské komise (EK), která pomoc schválila.

Soud mimo jiné upozornil, že EK se při schvalování dopustila několika chyb. Zejména se domnívala, že Lufthansa nebyla v té době schopna zajistit si finance pro své potřeby na trzích.

Komise se může v právních otázkách odvolat k nejvyššímu unijnímu soudu, tedy k Soudnímu dvoru Evropské unie. Lufthansa uvedla, že rozhodnutí Tribunálu přezkoumá a pak rozhodne o dalším postupu.

Lufthansa a řada leteckých společnosti v EU obdržely státní podporu kvůli dlouhodobému poklesu cestovního ruchu v důsledku pandemie. Všechny tyto podpory EK schválila, avšak při dodržení přísných podmínek. Rekapitalizaci Lufthansy komise povolila pod podmínkou zákazu vyplácení dividend, odkupu vlastních akcií a některých aktivit, dokud nebude státní pomoc splacena.

Ryanair tvrdil, že Lufthansa nepotřebuje státní pomoc, aby přežila koronavirovou krizi, ale aby poškodila konkurenci. Pomoc byla podle Ryanairu proti pravidlům hospodářské soutěže, protože největší evropskou leteckou společnost posilovala na úkor menších aerolinek. Německo pro Ryanair představuje jeden z nejdůležitějších trhů. Rozhodnutí o pomoci pro Lufthansu napadly spolu s Ryanairem také menší německé aerolinky Condor.

Tribunál unijního soudu také upozornil, že unijní orgán pro hospodářskou soutěž nevyžadoval mechanismus motivující Lufthansu k co nejrychlejšímu odkupu státního podílu. Chyboval také, když popřel, že Lufthansa má na některých letištích významnou tržní sílu. Evropská komise také pochybila, když přijala různé závazky, které nezajišťují zachování účinné hospodářské soutěže na trhu.

Zdroje: