Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Koalice dnes ukončí jednání o konsolidačním balíčku, představí ho ve čtvrtek

Koalice dnes ukončí jednání o konsolidačním balíčku, představí ho ve čtvrtek
Zbyněk Stanjura po jednání s prezidentem ČR Petrem Pavlem na Pražském hradě | zdroj: Jiří Koťátko / CNC / CNC / Profimedia

Vládní koalice má za sebou dlouhé, tvrdé a férové vyjednávání o konsolidačním balíčku, na vládě dnes doladí jeho detaily. Novinářům to po dvouhodinovém jednání s prezidentem Petrem Pavlem řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Jednání podle něj musí dnes skončit. Řekl, že konsolidační balíček musí snížit deficit státního rozpočtu o 70 miliard korun. Vzhledem ke schválenému nárůstu výdajů bude ale celkový objem balíčku vyšší, dodal.

Vláda chce balíček ke konsolidaci veřejných financí a detaily důchodové reformy představit ve čtvrtek krátce před polednem. Koalice se naposledy balíčkem zabývala v úterý, šestihodinové zasedání se protáhlo přes půlnoc až do dneška. Jednání budou pokračovat dnes na vládě a později i v rámci koalice.

Stanjura dnes o jednotlivých opatřeních nechtěl mluvit. Zopakoval pouze, že budou na příjmové i výdajové straně rozpočtu a že některá budou mít pozitivní fiskální efekt, jiná negativní.

Zdůraznil, že schodek rozpočtu se v příštím roce musí snížit o 70 miliard korun. „Ale musíme si uvědomit, že mezitím jsme schválili některé zákony, které zvyšují výdaje,“ řekl. Zmínil uzákonění povinných výdajů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu (HDP), což pro příští rok bude znamenat zvýšení státních výdajů zhruba o 48 miliard korun. O to vyšší podle něj budou muset být úspory obsažené v konsolidačním balíčku.

Jednání Pavla se Stanjurou bylo původně plánováno na hodinu, trvalo ale dvě hodiny. Podle ministra byla debata na Pražském hradě poměrně podrobná a detailní, má z ní dobrý pocit. Pavlovi sdělil, co ve čtvrtek vláda veřejnosti na tiskové konferenci představí.

Stanjura řekl, že Pavlovi představil rámcovou dohodu, dnešní jednání by měla „ladit detaily“. „Není to nic dramatického, potřebujeme pár hodin času, abychom několik detailů ještě dojednali,“ řekl. Dlouhá a tvrdá jednání se podle něj vedla v uplynulých pěti měsících.

Podle dřívějších Stanjurových vyjádření by měl balíček snížit od příštího roku strukturální deficit, tedy hospodaření státu očištěné o vliv hospodářského cyklu, nejméně o 70 miliard korun, což odpovídá jednomu procentu HDP. Loni činil strukturální schodek 2,6 procenta HDP.

Podle vyjádření členů kabinetu by většina úsporných opatření měla být na výdajové straně rozpočtu, vláda ale chystá také úpravu daně z přidané hodnoty (DPH) nebo rušení některých daňových výjimek.

Pavel minulý týden mluvil o konsolidaci veřejných financí i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Prezident po jednání uvedl, že vládní balíček bude muset být dobře vysvětlený, protože bude nepopulární. Lidé podle Pavla musí většinu opatření chápat a rozumět jim, aby měli jistotu, že je to jediné možné řešení.

Zdroje: