Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Růst důchodů v roce 2024 zpomalí, důchodový účet přesto zůstane v mínusu

Růst důchodů v roce 2024 zpomalí, důchodový účet přesto zůstane v mínusu
Důchody zpomalí. Na skateboardu ale může i důchodce (či důchodkyně) zrychlit. | zdroj: Profimedia

Pravidelná valorizace na rok 2024 počítá s růstem penzí o stovky korun. K tomu vláda zvýší důchody například bojovníkům za svobodu. Celkem se na důchody vyplatí třetina státních výdajů. Důchodový účet přesto zůstane v mínusu.

Od ledna se starobní, invalidní a pozůstalostní penze zvýší o 360 korun. Vládní nařízení počítá s tím, že o tuto částku vzroste solidární pevná část důchodu, která je pro všechny důchodce stejná.

Kabinet při přidání vycházel ze zákonných pravidel. Podle dřívějších údajů ministerstva práce by se průměrný starobní důchod měl v lednu dostat nad 20 600 korun.

Důchody se podle zákona pravidelně valorizují vždy od ledna. Dosud se zvedaly o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Protože výdělky reálně nerostly, v lednovém navýšení se odráží jen růst cen.

Podle cenového přírůstku za sledované období od února do června, který dosáhl 1,3 procenta, by se průměrný starobní důchod měl upravit asi o 264 korun.

Všichni penzisté a penzistky ale dostanou zhruba o stokorunu víc. Solidární část důchodů musí odpovídat desetině průměrné mzdy, která má podle ministerstva práce příští rok činit téměř 44 tisíc korun. Pevný díl důchodu se tak musí z letošních 4040 korun dostat na 4400 korun. Zvednout se tedy musí o 360 korun.

Od ledna se zvýší také zvláštní příspěvky k důchodu pro bojovníky za svobodu z let 1939 až 1945 a pozůstalé po nich. Vzrůst by měly o 5,2 procenta.

Lednová valorizace zvedne výdaje na důchody příští rok zhruba o 12,3 miliardy korun. Z rozpočtu by do penzí mělo putovat v roce 2024 přes 706 miliard korun. Představuje to 32,5 procenta všech státních výdajů.

Na důchodovém pojištění by se mělo vybrat necelých 664 miliard korun. Důchodový systém tak dál zůstane v deficitu. Propad má přibrzdit pomalejší navyšování penzí a zpřísnění pravidel u předčasných důchodů, které vláda letos prosadila.

Starobní penzi od České správy sociálního zabezpečení pobíralo v září téměř 2,37 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody dalších 468 200. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí pak ještě systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra. Jejich průměrné starobní důchody jsou o několik tisíc vyšší.

Zdroje: